Sortiment

Keramické nože, ZrO2 keramika

Spracovaná zirconia nachádza uplatnenie, dnes zrejme najznámejšie, pri výrobe čepelí nožov, a to nielen tých kuchynských. Zirkón-oxidová keramika dosahuje na stupnici tvrdosti hodnoty cez 8. Najtvrdší na tejto stupnici je diamant s hodnotou 10, ktorý sa používa na brúsenie čepelí týchto nožov. Zaujímavé je porovnanie s oceľou bežne používanou na výrobu čepelí, oceľ dosahuje na tejto stupnici hodnôt 5 až 6.

Keramické nože

Vlastnosti a výhody, ktoré keramika prináša

Keramické nože ponúkajú nízku hmotnosť, odolnosť proti korózii a neuveriteľnú trvanlivosť - technická keramika je moderný zázrak. Keramický nôž udrží ostrie v porovnaní s bežnou oceľovou čepeľou najmenej 10x dlhšie. To poskytuje užívateľovi vynikajúci rezný nástroj, ktorý po dlhú dobu nebude vyžadovať nabrúsenie - stačí ostrenie raz za niekoľko rokov! Nehrdzavejúca čepeľ je ideálna pre potápačské nože. Nevodivá a nemagnetická čepeľ je zase ideálna pre použitie pyrotechniky.

Čepeľ keramického noža

  • zostáva dlhšie ostrejší než oceľová čepeľ
  • je odolnejší voči opotrebovaniu než oceľová čepeľ
  • je tvrdší ako oceľ
  • nehrdzaví
  • ľahko sa čistí
  • je odolná voči kyselinám aj olejom
  • je elektricky nevodivá
  • nereaguje na magnetické pole
  • prináša jednoduché a pohodlné použitie
  • prináša presné krájanie
  • neovplyvňuje chuť ani vôňu potravín
  • nepoškodzuje obsiahnuté vitamíny v krájanom ovoci

Nevýhody, ktoré keramika prináša

Nesmie sa používať na páčenie a obdobné činnosti, ktoré môžu mať za následok zlomenie čepele alebo vyštrbenie materiálu! Nepoužívať na rezanie mäsa s kosťami! Do hlboko zmrazených potravín, kostí alebo veľa tvrdého pečiva sa síce čepeľ zareže, ale pohyb mimo os krájania nemusí čepeľ vydržať. Rezanie by malo teda prebiehať len pohybmi dopredu a dozadu a rozhodne nie vikláním alebo páčením. Keramický nôž zle znáša tlak z boku, takže s ním nemožno napríklad stláčať (utrieť) cesnak. Väčšina výrobcov na takejto činnosti ani nevzťahuje svoju záruku. Vzhľadom k extrémnej tvrdosti keramických nožov, ktoré sú však krehkejšie ako tradičná oceľová čepeľ, môže dôjsť k zlomeniu, keď nôž spadne na zem (tak ako u každého keramického výrobku).

Keramický nôž

Tieto neduhy čiastočne vyriešila napríklad spoločnosť Ceratio špeciálnou technológiou NeoFlexy, vďaka tomuto unikátnemu výrobnému postupu sú nože pružnejšie a odolnejšie proti zlomeniu či odštiepeniu, ľahší a ich čepeľ je tiež oveľa hladšia.

Niektorí výrobcovia ponúkajú keramické nože s čiernou čepeľou, vyrábané technológiou HIP (Hot Isostatic Pressing), ktorá eliminuje hlavný nedostatok, totiž ich značnú krehkosť. Pri tomto procese je čepeľ vystavená spekaniu za vyšších teplôt a tlaku v špeciálnych vysokotlakových nádobách a spravidla v argónovej atmosfére. Keramika tak získava vyššiu hustotu a tým tiež odolnosť.

Keramické nože predstavujú zvýšené bezpečnostné riziko napríklad v leteckej doprave, pretože ich nie je možné zistiť pomocou detektorov kovu. Preto sa na nože montujú kovové súčiastky, aby boli zistiteľné bežnými prostriedkami. Čisto keramické nože možno zistiť pomocou vysokofrekvenčných detektorov.