Sortiment
Košík0
Registrovať / Prihlásiť
SK
0
Košík
0 Kč
Tovar bol pridaný do košíku

Jedálenské potreby

Doniesť si trochu kultúry do prírody nie je s jedálenskými potrebami nič nemožné. Vždy by sme ale mali myslieť na priestor, váhu a predovšetkým efektivitu, ktorú dané potreby majú. Viac

Zobrazit filtr produktů:
Doprava zdarma od 200€
97% tovaru skladom
Garancia vrátenia peňazí
Kamenná predajňa

Jedálenské potreby

Riad sa používa odjakživa. Hrnčeky, taniere, príbory. Dnes už tieto veci patria do štandardov, ktoré vnímame ako základy civilizovaného stolovania. Ale čo vonku v prírode? Ako tam sa to rieši? Jesť z listu alebo kôry a napichovať si jedlo palicou? To znie dosť núdzovo. Našťastie si aj tú trochu kultúry môžeme zaniesť do prírody. Ako, pýtame sa? V dnešnej dobe existuje mnoho druhov a typov riadu a jedálenských potrieb, ktoré sú veľmi odolné.Tým sú priamo prispôsobené na to, aby zniesli dlhú výpravu, ale aj menší výletalebo kempovanie. Poďme si okrajovo povedať, o čo sa jedná.

Starí známi

Už v dobách trempov sa používali nádoby na jedlo, ktoré sa dali ľahko zložiť. Poskytovali perfektné zázemie pre varenie jedla a jeho následného jedení. Áno, hovoríme tu o ešusoch. Používali sa za prvej svetovej vojny, za tej druhej a používajú sa až do dnes. Sú stále rovnaké? Tvarovo a konceptom áno, to čo sa zmenilo, sú materiály. Pôvodné ešusy boli vyrábané zo železa a aj hliníka. Hliník v tomto prípade nie je moc vhodný. Pre náš organizmus je jedovatý. Varením v ňom, vyprážaním a škrabaním sa uvoľňovali čiastočky hliníka, ktoré sa neskôr dostali do nášho organizmu. Tam dlhodobo pôsobili problémy, ktoré sú nežiaduce. Bolo treba tento materiál nahradiť. Podarilo sa to? Áno, podarilo, bol nahradený neškodlivým a odolnejším variantom hliníka, rovnako tak ako napríklad nerezovou oceľou. Sú nejaké druhy alebo typy? A z čoho vyberať? To je záležitosť ďalších podkategórií.

Čo je teplé, nech zostane teplé

Stane sa, že si uvaríme, ráno vyjdeme z domu a už za hodinu je jedlo alebo čaj studený. Napriek tomu sme si chceli užívať teplý čaj celý deň a teplé jedlo na obed. Keby tak existovalo nejaké riešenie pre tento problém. Vďaka bohu existuje. Už v druhej polovici dvadsiateho storočia prišli ľudia s riešením tohto problému. Sú ním termosky, termohrnčeky a skrátka všetok riad, ktorý je schopný udržať jedlo alebo pitie v teple. Princíp je jednoduchý, stačí odizolovať obsah nádrže od okolitého sveta. Tým sa nebude odovzdávať teplo a nápoj alebo pokrm tak zostanú dlhšie teplé. Niekoho by mohlo napadnúť, že bude taký riad, alebo celkovo doplnky, veľmi krehký a my sa budeme báť ho prenášať či užívať. Tak to bolo pred rokmi, keď bol vynájdený. Často sa používalo sklo kvôli svojim skvelým vlastnostiam. Dnes je všetkému inak. Nahradili ho moderné materiály a technológie. Termoriadu je celý rad. Od hrnčekov, cez termosky až po nádoby na uchovávanie jedla. Vyznať sa v nich vám pomôže presná podkategória.

Namiesto rukami to skúsme príborom

Jesť rukami máme v génoch už od pradávna. Dalo by sa povedať od začiatku. Postupom času sme prechádzali k používaniu nástrojov, vďaka ktorým sa stalo stolovanie viac kultivovaným. Občas je fajn vrátiť sa ku koreňom, ale nič sa nesmie preháňať. Dnes máme k dispozícii mnoho náhrad za štandardné príbory. Môžeme si so sebou vziať plastové príbory, príbory skryté v multifunkčnom nožu alebo hybridné príbory typu Spork a Knork. Je to, ako z iného jazyka, ale verme, že budeme s voľbou veľmi spokojní.

To snáď nie je všetko?

Iste, že nie je. Kategória je plná vychytávok a doplnkov, rovnako tak ako fliaš na vodu, čutoralebo varičov. Stačí zavítať do podkategórií a podľa uvedených informácií si vybrať. V niečom predsa musíme nosiť vodu a na niečom si variť. Vyriešme to elegantne a budeme sa cítiť civilizovane.