Sortiment

Je lepší (nielen pre prepping) tuniak v oleji alebo vo vlastnej šťave

11. 7. 2019 | Rady a tipy | Petr Hájek | Doba čítanie: 6 minút
Nájdené v magazíne (0)
Nájdené v slovníku pojmov (0)
Bohužiaľ, na zadané hľadanie sme nič nenašli.

Asi každý pozná tuniaka v konzerve, takže všeobecne povedané, dajú sa vo väčšine dnešné veci vztiahnuť prakticky na každú rybu, ale pre príklad dnes bude reč práve o tuniakovi. Je jedno, či si danú rybu v konzerve zaobstarávate na cesty niekam na výlet u nás, len tak na chatu či snáď idete okolo sveta.

Trh s morskými plodmi

 "Obsah OMEGA-3 v morských rybách nevzniká samovoľne, pretože si ho ryby nevyrábajú sami, ale prijímajú ho vo forme morských rias. To logicky naznačuje, že tuniak musí byť morský, aby mal vôbec nejaké OMEGA-3 + vo vlastnej šťave, pretože mnohí z výrobcov z nich pri výrobe tuky odstráni dopredným varením a aj keď má táto konzerva potom zdanlivo vyššiu kalorickú hodnotu vďaka pridanému oleju (a je tým pre prepperov na uskladnenie viac lákavá ako vo vlastnej šťave), to posledné, čo moderný človek potrebuje, je ďalší OMEGA-6 z rastlinného oleja, ktorého už tak má prakticky každý prebytok!"

Dnes je výber rýb na našom trhu pomerne široký, takže je z čoho vyberať bezpochyby.

Pár zaujímavostí, čo možno neviete o tuniakovi?

Keď príde na vec, tak ryba v oleji či len tak je celkom ideálne jedlo. Aj s pridaným olejom je to asi stále lepšie (keď máte na výber ale, berte vždy vo vlastnej šťave!) Ako to, čo do seba ľudia zvyčajne pchajú dnes štandardne (šišky, zemiačiky a Cola). Človek je stavaný nie na moderné oleje s prebytkom OMEGA-6, ale na vyvážený príjem OMEGA-3 a OMEGA-6 a na nasýtené tuky (materské mlieko ich má 55% a svete div sa - každé dojča ho prežije!), čo potvrdzuje aj to, prečo národy, čo žijú len z nich, netrpí na srdca (Eskimáci majú z 80% nasýtené tuky a choroby srdca tu neexistujú na rozdiel od nás).

Tiež nám škodí fruktózový sirup v džúsoch (tráví sa rovnako zložíte ako Ethanol a obdobne zaistí tučnú pečeň), fruktózy vaša pečeň zvládne naraz bez problému len cca 15-20 g, čo je presne toľko, koľko jej nájdete v ovoci / zelenine (časť sa do pečene nikdy nedostane práve vďaka vláknine) a ani nie sme robení na 100% stravu zo škrobových vecí, ako je bežné dnes (rezance, hranolky, ...), ktoré ľudia jedia z dôvodu chuti, tradície a pohodlia posledných cca 1% doby, čo existujeme, pred tým od najstarších predkov cca 4,5 milióna rokov ďaleko až do nejakých 10 tisíc rokov časom naspäť jedia naši predkovia hlavne tuky a normálne jedlo (tj. čokoľvek s vlákninou).

Keď sa tuniak chytí, tak ryba samotná má okolo 500 kg a dosahuje dĺžku 2 metrov. Určite sa teda do jednej konzervy nevojde. Aj tie ale môžu byť v rôznej kvalite.

Je lepší tuniak z konzervy alebo čerstvý?

Záleží na chuti konkrétneho človeka, ale všeobecne je čerstvý vždy lepší. Tuniak má obvykle medzi 20-23% bielkovín na 100 gramov váhy. Ako je známe, rybie mäso neobsahuje prakticky žiadne cukry. Ryby sú všeobecne veľmi tučné, ale nemusí to opäť platiť pre všetkých (a hlavne tie spracované a ne-prírodné už opäť!).

Nezabúdajte, že konzervovaný tuniak je spracovaný a ako taký prejde úpravou. Vyberie sa do konzervy obvykle typ s nízkym obsahom tuku, mäso sa pred konzerváciou povarí v slanej vode (pare) a stratí vďaka tomu väčšinu tuku. Aj vtedy, keď si ale dáte tuniaka vo vlastnej šťave, tak sa nemusíte báť, že by ste mali prebytok tukov. Skôr sa bojte tukov rastlinných, ktoré sú aj u tuniakov v oleji / chilli pod. Rastlinné oleje majú vždy prebytok OMEGA-6, rybie mäso zase OMEGA-3, takže by sa to malo pekne vyrovnať, často na to ale výrobcovia hreší a vy skončíte len s mäsom bez OMEGA-3, u ktorého vám ide u rýb v prvom rade: pre-zápalového OMEGA-6 má moderný človek opäť prebytok na úkor OMEGA -3, ktorý je proti-zápalový.

Vždy si teda berte tuniaka vo vlastnej šťave alebo sledujte obsah OMEGA-3 versus OMEGA-6. Ak sa tým výrobca zabudne pochváliť, tak ho preskočte a choďte loviť inam. Nakoniec, vždy si môžete dať kvalitný olej podľa chuti aj do tuniaka vo vlastnej šťave, že áno!

Aké tuniak z konzervy obsahuje vitamíny?

Vo všetkých jeho variantoch nájdete vitamín E, vitamín A a niečo z vitamínov B. Práve ale čerstvá variant ich má najviac. Rovnako ako ďalších vecí: minerálov (jód, draslík, zinok, horčík, fosfor, železo, ...), a všeobecne všetko konzervované má prebytok sodíka, ale to je vám zrejme už dobre známe.

Ako iné jedlo s živočíšnymi bielkovinami, aj tuniak si vedie dobre po stránke obsahu základných aminokyselín (rovnako ako ich má napríklad pstruh).

Bohužiaľ, tuniak pri spracovaní príde o väčšinu tukov, takže dnes je lepšie často si dať sardinky, lososa, makrelu, mečiara a podobné morské tvory, čo sa týka teda vyslovene samotného obsahu mastných kyselín známych ako OMEGA-3 teda.

Hrozí u tuniaka otrava ortuťou?

Táto skaza kvality mäsa je sčasti ľudský fenomén (ťažba zlata) a sčasti prírodnou udalosťou (podmorské sopky). Všetky morské dravé ryby ale obsahujú istý objem ortuti, ktorá sa hromadí a je po čase nebezpečná (čím väčšia ryba a ďalej v reťazci, tým horšie). Pokiaľ ho do seba nebudete pchať denne po kilách, tak sa v bežných dávkach báť nemusíte.

Zhrnuté a podčiarknuté

Moderný človek má z rastlinných olejov prebytok pre-zápalového OMEGA-6, ktorého majú v krvi západní ľudia zvyčajne okolo 1: 10-1: 17, proti proti-zápalovému OMEGA-3. Takže využite znalostí, ktoré vám poskytuje moderná veda a online tabuľky s jedlom k svojmu prospechu.

Ideálny pomer OMEGA-3 a OMEGA-6 by mal byť logicky 1:1. A pozor, tieto oleje sú všade: v cukrovinkách repkový olej, Fast Food smaží na slnečnicovom, v rybách máte sójový a kukuričný atď. atď. To všetko sa zdá byť zdravým alebo aspoň neškodným, ale nie je! Najväčší obsah OMEGA-3 v rastlinnej ríší má ľanový olej / ľanové semienko, ale ten sa aj rovnako nesmie smažiť a používať v inej ako studenej kuchyni + muži ho strávi rovnako len s cca 10% efektivitou a ženy s 20% (majú navyše estrogén).

Najzdravšie sú paradoxne tie najviac termo-stabilné a nasýtené tuky: masť, maslo, kokosový a palmový olej majú skoro všetko nasýtené, takže sú preto od tzv. "zdravých" rastlinných tukov s prebytkom OMEGA-6 stabilné a neprepaľujú sa preto skoro vôbec.

Aj inak zdravý olivový olej sa dá vyprážaním premeniť na rakovinotvornú látku. Nezabúdajte, že vaše telo je spojitá nádoba a nič neodpustí!

Autor článku
Petr Hájek
Petr rád trávi čas v prírode, obvykle ako turista. Rád skúša nové veci z oblasti prežitia a to nielen v prírode, rád testuje nové produkty a objavuje nové značky, ktoré vstúpia na trh s produktmi pre prežitie. Jeho životné krédo je: "Aj ten najhorší deň v lese je stále lepšie ako ten najlepší deň v práci!".
Prejsť do magazínu
Obsah článku

Páči sa Vám článok?