Sortiment

Ostrenie nožov systémom Lansky CAKES

31. 3. 2019 | Zábava, voľné chvíle | Lukáš Rojek | Doba čítanie: 7 minút
Nájdené v magazíne (0)
Nájdené v slovníku pojmov (0)
Bohužiaľ, na zadané hľadanie sme nič nenašli.

Večné starosti. To, že máme vo vrecku nôž totiž ešte nemusí byť vždy výhra. Ako je to možné? Ostrie noža je totiž pominuteľná záležitosť. Samozrejme záleží predovšetkým na materiáli, z ktorého je nôž vyrobený. Vo výsledku je ale jedno, či je tupý nôž vyrobený z D2, alebo 420. Tak ako tak sa musí nabrúsiť. Taká oceľ D2 sa však brúsi oveľa horšie, než napríklad druhá spomenutá oceľ 420. Musíme kvôli tomu mať niekoľko rôznych brúsikov, ktoré budú zaberať veľa miesta? Nie, nemusíme. Stačí jedna sada. Sada s názvom Lansky® CAKSS.

Sada brúsikov Lansky Deluxe Diamond

Spoločnosť Lansky® sa zaoberá brúsením nožov už mnoho rokov. Počas nich dokázala vynájsť práve technológiu CAKSS, ktorá sa používa na celom svete. Poslednou dobou sa Lansky® sústredí aj na iné smery. Majú tak svoje nože, a mnoho ďalších riešení pre rybárov, turistov a ďalšie. Chcete vedieť viac o spoločnosti Lansky®?

CAKSS ako nevšedné riešenie všedných problémov

Poznáte problémy pri brúsení nožov? Iste, že áno. Každý, kto mal kedy nôž a chcel ho nabrúsiť alebo naostriť, sa buď veľa potrápil, alebo to vzdal. Nie je vždy jednoduché udržať rovnaký uhol, pokiaľ brúsite voľnou rukou. Človek by sa tiež mal vyznať v hrúbkach brúsnych kameňov, alebo brúsikov. To je téma na dlhšie rozprávanie, ktoré vlastne nepotrebujeme. Ako to? Máme Lansky® CAKSS.

CAKKS veľmi ľahko a cez to geniálne posúva brúsenie na úroveň, kedy to zvládne aj úplný lajk. Označenie systému prestavuje skratku komplexného názvu technológie - Controlled-Angle Knife Sharpening System. Teda systém brúsenia nožov s kontrolovaným uhlom. Môžete tak zabudnúť na nočné mory. Pokojne spite.

Malá krabička s veľkým potenciálom

Niekto by si snáď mohol myslieť, že takýto systém potrebuje pevný stôl a mnoho ďalšieho. Opak je pravdou. Lansky® CAKSS je malá krabička, vnútri ktorej nájdeme brúsnu sadu. Tá sa skladá z brúsnych kameňov, olejčeka pre jednoduchšie brúsenie (odvádza piliny a špony), vodiacich tyčiniek a nožnicovej svorky. Brúsky, alebo brúsne kamene, ako chcete, sú dodávané vo variantoch 3 a 5 kusov. Záleží na tom, akú sadu si zaobstaráte. Môžete mať základnú sadu, ktorá je samozrejme najlacnejší. Takáto obsahuje tri brúsky. Hrubý, stredný a jemný. Najdrahšie rad má potom brúsky diamantové. Mala by sa hodiť pre naozaj tvrdé materiály, ako je napríklad ELMAX a podobné ocele. Rovnako tak sa hodí, ak chcete rýchlo odstrániť väčšiu časť materiálu. Napríklad ak si vyštipneme fazetky, a tak ďalej. Rozšírenejšie rady sú tak doplnené o ďalšie dva brúsky - extra hrubý a extra jemný. Podľa mojich skúseností na klasické používanie stačí základná rada, ale samozrejme - drahšia je lepšia.

Ako sa s CAKSS pracuje?

Systém je veľmi jednoduchý na používanie, čo bol iste zámer výrobcu. Najskôr musíte spojiť brúsky s vodiacimi tyčinkami. Kratšiu časť tyčinky zastrčíte do otvoru na brúske a zaistíte aretačnou skrutkou. Dajte pozor, aby bol brúsik s vodiacou tyčinkou v úplnej rovine. Jedine tak dosiahnete správneho a jednotného uhla. Je čas na umiestnenie noža do svorky. Povolíte skrutky a vložíte nôž chrbtom k aretačným skrutkám. Je dôležité, aby sa svorka držala noža len za nevyhnutný kus.

Na svorkách sú z každej strany štyri otvory, ktoré sú označené číslami 17, 20, 25 a 30. Tieto čísla predstavujú uhlové stupňa, ktoré budú aplikované na čepeľ noža. Je dobré vedieť, aký má váš materiál ideálny uhol fazetky. Ak to neviete, dá sa riešiť jednoduchými pravidlami. Čím menší uhol, tým bude fazetka náchylnejšia k poškodeniu, otupeniu. Teda - uhol 25 je dobrý pre klasické užívanie. 20 a 17 sú skôr pre kuchynské nože a 30 je heavy duty uhol, teda pre nože, s ktorými kosíme, skrátka im dávame zabrať. Najviac teda budete užívať uhol 25.

Po upnutí noža do svorky a riadneho zaistenia otočením skrutiek môžeme začať brúsiť. Začnite od najhrubšieho brúska. Aplikujte brúsny olejček na brúsik (POZOR, nikdy neaplikujte olejček na diamantové brúsky, zničíte je). Vodiaci tyčinku zastrčte do otvoru s požadovaným uhlom a dlhými lineárnymi ťahmi jazdite po ostriu, pokiaľ nebude celé pokryté vruby od brúsenia. Je nutné prebrúsiť čepeľ až k protiľahlej strane. To nám signalizuje ostrap. Pokiaľ po nebrúsenej strane prejdete nechtom, ucítite malý ostrap. Ak je ostrap po celej dĺžke čepele, môžete začať pracovať na druhej strane. Takto pokračujte so všetkými hrubosťami brúsikov až k tomu najjemnejšiemu. Po dokončení je čepeľ nabrúsená.

Skúsenosti a rady

Osobne som nabrúsil za svoj život veľa nožov. Zo začiatku som nože síce skôr ničil, ale dopracoval som sa až do pomerne slušnej úrovne. Čo ma mrzí je, že Lansky® CAKSS nebol už skôr. Asi by som si ušetril veľa hodín. Na druhú stranu brúsenie na japonských vodných kameňoch, to je skoro intímny vzťah s nožom, ale o tom vám asi radšej ani rozprávať nebudem.

Počas brúsenia si dávajte pozor na niekoľko vecí. Ako som už povedal - nikdy nedávajte olejček na diamantový brúsik, iba ak by ste ho nemali radi a chceli ho vyhodiť. Lansky® samozrejme ponúka samostatné brúsky, ale pekne si za ne priplatíte. Taká malá finta - dajte si na čeľuste svorky elektrickú izolačnú pásku. Niekoľkokrát sa mi stalo, že mi čeľuste zanechali na noži vlásočnicový vrub. Tiež je nutné si pri brúsení nájsť ten správny grip (úchop). Sada je trochu neohrabaná, s čím dokáže Lansky® tiež pomôcť. Predáva stojan, na ktorý svorku pripevníte a brúsenie je tak oveľa príjemnejšie. Tiež to mohli vymyslieť tak, aby bolo všetko v jednom, ale takto sa to dnes nerobí.

Počas brúsenia držte brúsky len za koniec a tlačte stredne, aby sa brúsik zbytočne nezarýval do materiálu. Tiež je dobré druhou rukou stabilizovať vodiaci tyčku v správnej polohe, aby bol uhol skutočne jednotný. Keď meníte brúsky, meňte aj smer brúsenia. Vďaka tomu uvidíte, kde všade je ešte potrebné brúsiť (vrúbky sa budú krížiť). Sľubujem, že toto je už posledná rada. To, že pri odoberaní materiálu vzniká tak zvaný ostrap, je všeobecne známe. Koniec koncov som to spomínal už v predchádzajúcej časti článku. Ostrap je však nepríjemný a obtiažny hmyz na akejkoľvek fazetce. Pomocou najjemnejšieho brúsku môžeme ostrap zmierniť na najmenšiu možnú úroveň. Stačí veľmi ľahko prechádzať po čepeli z oboch strán, kým je ostrap sotva badateľný. On tam rovnako je, ale je malý. Tu prichádza remeň - môžeme poznať z ostrenia britvy. Úmerným tlakom prechádzajte z oboch strán nožom po remeni, tým sa ostrap odstráni úplne. Lansky® dokonca ponúka aj kožený "brúsik" pre sadu CAKSS.

Brúsny kameň Lansky Leather stropping Hone

TIP: ak nemáte kožu, môžete použiť štós novín z klasického novinového papiera. Nie je to ideálne, ale je to lepšie ako nič.

Nie vlastne nie, ešte jedna vec. Ak spojíte brúsik s vodiacou tyčinkou, položte ich na rovný povrch. Jedine tak si budete istí, že sú v úplnej rovine. Ak nebudú, môžete tyčinku jemne prihnúť. Tak a končím.

Brúste s úsmevom, brúste radi

Je teda Lansky® CAKSS to, čo každý majiteľ noža potrebuje? Podľa mňa - ÁNO. Sada nie je tak drahá, aby musela cena niekoho odradiť. Predsa len - ak máte lacný nôž, postačí vám lacná sada a obrátene. Lansky® CAKSS tak pomáha každému užívateľovi dostáhnout fazetky, ktorá bude bez problému holiť. Stačí sa držať rád a postupu.

Sada je navyše dostatočne malá, aby sa bez problému vošla do batohualebo batožiny. Ak sa chystáte na dlhšiu túru, ale aj ak ste vášnivý kuchár, alebo kuchárka a skrátka chcete mať nože ostré. Verím, že Lansky® CAKSS je pre vás to pravé. Jedinou otázkou je životnosť. Verím, že je dostatočne dlhá, že až si raz budem kupovať náhradný brúsik, vôbec nebudem rozmýšľať nad tým - prečo ten predchádzajúci nevydržal dlhšie.

ponuka značky Lansky®

Autor článku
Lukáš Rojek
Lukáš je dlhoročným nadšencom do outdooru a military. Jeho záľubu v chladnej a palné zbrane doplňuje športom a získavaním nových skúseností. V našom Magazíne sa sústredil ako na ľahšie témy, tak i na tie komplikovanejšie. Momentálne ho môžete vidieť na našom YouTube kanáli, kde Vám predstavuje naše produkty.
Štítky článku
Prejsť do magazínu
Obsah článku

Páči sa Vám článok?