Sortiment

Káva najlepšie chutí vonku!

22. 4. 2024 | Rady a tipy | Hana Sedláková | Doba čítanie: 6 minút
Nájdené v magazíne (0)
Nájdené v slovníku pojmov (0)
Bohužiaľ, na zadané hľadanie sme nič nenašli.

Aprílové počasie sa s nami zahráva. Občas nás vyláka von do prírody, inokedy zase zaženie do kaviarne na teplú, voňavú a povzbudzujúcu šálku kávy. Prečo to ale neskĺbiť? Keď to vonku ešte na dlhé grilovanie a opekanie veľmi nevyzerá, čo takto si počas výletu v prírode uvariť kávu? A nie tak hocijakú, ale naozaj dobrú kávu? Káva totiž najlepšie chutí vonku...

… a tým nemyslíme len záhradky pred krčmami, ktoré sa už zase začínajú pomaly prebúdzať k životu. Osobité kaviarne, kde vám pripravia skvelú kávu na niekoľko spôsobov či malé pražiarne, kde sa spracovávajú kvalitné kávové bôby z celého sveta, u nás rastú ako huby po daždi. A to je iba dobre. Je ale jedna kaviareň, ktorú len tak niečo netrumfne. A tou je príroda. Vydajte sa na výlet, vyberte si miesto s fantastickým výhľadom a počas chvíľky môžete popíjať výbornú kávu. A my vám radi poradíme, ako na to.

Tak čo, ako to máte najradšej?

káva v kukse v lese

 Uvariť si kávu na ohni v prírode, to je niečo úplne iné!

Mletú kávu, alebo zrnká?

Pre niekoho jasná vec, pre iného dilema. V podstate záleží na tom, aký veľkí ste gurmáni. Chcete z kávy dostať maximum chuti? Potom neomylne siahnite po zrnkovej káve. Nie každý má ale čas, priestor alebo chuť si kávu pred každou prípravou vlastnoručne namlieť. Dobrá správa je, že aj pomerne slušnú mletú kávu pripravenú na cesty je možné ľahko zohnať. K tomu sa čoskoro dostaneme...

Tím zrnková káva

Ako sme si povedali, výhodou zrnkovej kávy je, že z nej získate maximum chuti. Je ale potrebné si ju najskôr čo...? Áno, namlieť. Pre niekoho je to príjemná činnosť, skoro relax, pre iného otrava. Akonáhle si ale na pravidelné točenie kľučkou od mlynčeka zvyknete, už nebudete chcieť inak. Zvuk praskania zrniek a božská vôňa u vás čoskoro vypestujú Pavlovov reflex.

Budete teda potrebovať dobrý mlynček. Kávu je najlepšie namlieť tesne pred prípravou. Môžete to samozrejme urobiť už doma a mletú kávu si na výlet zabaliť do vrecúška, ale nebude to ono. Namletá káva totiž rýchlo stráca na chuti. Nemajte ale obavy, že budete v lese s mlynčekom za exota. Robíme to skoro všetci…

Stupeň mletia voľte podľa spôsobu prípravy (orientačne):

  • Veľmi hrubá (konzistencia hrubozrnnej soli): french press, cold brew.
  • Hrubo mletá (pripomína hrubý piesok): filter.
  • Stredne hrubá (asi ako normálny piesok): moka kanvička.
  • Jemne mletá (približne ako kuchynská soľ): aero press, turek.
  • Veľmi jemná (ako prášok alebo púder): džezva.
Odporúčané produkt
Ručný mlynček na kávu Coffee Grinder Helikon-Tex®
€ 26 | Skladom

Tím mletá káva

Niekedy skrátka na mletie kávy nie je priestor. Na mletú kávu nemusíte zanevrieť, dôležité je ale dobre vyberať. A tiež správne skladovať - v suchu, chlade a bez prístupu vzduchu.

TIP: Snáď najjednoduchšia outdoorová káva na svete je tá od Grower's Cup. Okrem horúcej vody k nej totiž nepotrebujete vôbec nič. Stačí len vytvarovať sáčok do požadovaného tvaru (aby stál), hore roztvoriť, naliať vriacu vodu, uzavrieť a nechať vo vnútri prekvapkať. Po chvíli odkrútite viečko - a môžete si naliať rovno dve porcie kávy, ktorá navyše dobre chutí. Vyskúšajte rôzne druhy, ako sú Guatemala, Brasil, Honduras alebo Colombia. A pozor, majú aj čaje!

Ruka s hrnčekom nad lesom

 Existuje mnoho jednoduchých a funkčných outdoorových alternatív, vďaka ktorým si môžete uvariť skvelú kávu, nech ste kdekoľvek. Nechajte sa inšpirovať!

1. spôsob prípravy: French press

Príprava vo french presse je veľmi jednoduchá. Nasypete, zalejete, chvíľku čakáte, stlačíte a pijete. Aby bol ale výsledok čo najlepší, je dobré urobiť pár krokov navyše.

  • Do french presu nasypte čerstvo mletú kávu (cca 25 g na 300 ml nádobu).
  • Vodu uvarte a nechajte mierne vychladnúť (približne na 95 °C, potrvá to asi 30 s).
  • Kávu zalejte do jednej tretiny a nechajte extrahovať 45 s.
  • Potom dolejte zvyšok vody a počkajte ďalšie 3 minúty.
  • Krátko premiešajte a nechajte odstáť ešte 30 sekúnd.
  • Nasaďte na nádobu piest a stlačte. Môžete podávať.
Odporúčané produkt
Hrnček French Press Coffee 600 ml Helikon-Tex®
€ 30 | Skladom

2. spôsob prípravy: Filter

Princíp filtrácie spočíva v prekvapkávaní kávy cez filter, ktorý býva najčastejšie papierový.

  • Vložte filter do filtrovacej stanice a krátko prepláchnite vriacou vodou. Túto vodu vylejte.
  • Nasypte do filtra čerstvo namletú kávu (10 g na porciu) a filtrovaciu stanicu postavte na hrnček.
  • Nalejte do kávy rovnomerne malé množstvo horúcej vody (opäť cca 95 °C) a nechajte krátko spariť.
  • Potom krúživým pohybom pomaly dolievajte zvyšok vody a nechajte kávu prekvapkať.

V Rigad (predtým Top-ArmyShop) vám k filtrovanej káve môžeme ponúknuť dve alternatívy:

  • Set termohrnčeka a filtra na kávu Stanley s opakovane použiteľným nehrdzavejúcim filtrom. Tento set je priamo určený pre outdoorových milovníkov kávy.
Odporúčané produkt
Termo hrnček Camp / filter na kávu Stanley® 350 ml
€ 63,6 | Skladom
  • Káva vo filtri Drip It, kde filtračné vrecko s kávou jednoducho nasadíte na hrnček, zalejete horúcou vodou a necháte kávu prekvapkať. Chutí skvele! Opäť môžete vyberať z rôznych príchutí a v ponuke je aj ochutnávkové balenie, kde nájdete všetky druhy pohromade.
Odporúčané produkt
Káva vo filtri 5 druhov - ochutnávkové balenie Drip it®
€ 4,8 | Nie je na sklade

3. spôsob prípravy: Moka kanvička

Moka kanvičku úspešne využijete doma v kuchyni aj vonku na ohni.

  • Nádobku v spodnej časti naplníte vodou (môže byť horúca aj studená).
  • Do filtra v strednej časti pridajte kávu.
  • Kanvičku zoskrutkujte, postavte na oheň a počkajte, až sa nádobka v hornej časti kanvičky naplní voňavou kávou.
  • Že je uvarená poznáte podľa charakteristického pískania.
Odporúčané produkt
Hliníková Moka kanvica Espresso Origin Outdoors®
od € 13 | Skladom

4. spôsob prípravy: Džezva

Na tento spôsob prípravy si nachystajte džezvu alebo (provizórne) nehrdzavejúci hrnček vhodný na varenie na ohni.

  • Do džezvy vsypte porciu kávy. Mala by byť veľmi čo najjemnejšie namletá.
  • Pridajte primerané množstvo studenej vody a zamiešajte.
  • Priveďte do varu.
  • Akonáhle sa káva spení, ihneď ju zložte z ohňa a počkajte, kým pena neopadne. Tento postup zopakujte celkom trikrát.
  • Nechajte kávu usadiť (aby lógr zosadol na dno džezvy) a nalievajte.
Odporúčané produkt
Nerezové pítko Pathfinder Helikon-Tex® 740 ml
€ 20 | Skladom

5. spôsob prípravy: Cold brew

Cold brew prináša osvieženie do horúcich letných dní. Jedná sa o kávu macerovanú za studena. Takto pripravená káva mierne zmení chuť – bude o niečo sladšia a zníži sa jej acidita. Hovorí sa, že je tiež šetrnejšia na žalúdok.

Príprava cold brew vás nebude stáť takmer žiadne úsilie, chce to iba čas. Bude lepšie, keď si ho nachystáte deň vopred v kuchyni. A na výlet si ho už len pribalíte vychladené v termoske, aby ste ho mohli mať stále po ruke.

  • Hrubo namletú kávu vložte do pohára a zalejte studenou vodou ideálne v pomere 8:1. Dobre premiešajte.
  • Nechajte stáť pri izbovej teplote 12-18 hodín (alebo cez noc).
  • Potom preceďte kávu cez jemné plátno alebo kávový filter.
  • Pridajte ľad alebo dajte vychladiť do chladničky.
Odporúčané produkt
Termo fľaša Growler 64 oz Big Frig®
€ 51,6 | Skladom

V čom uvariť vodu?

Na variči

Na ohriatie vody môžete použiť ľubovoľný varič, či už na plyn, benzín alebo lieh. Veľmi rýchlo ohreje vodu dnes už notoricky známy varič Jetboil, ktorý je dostupný v rôznych veľkostiach, ale hlavne je ľahký, skladný a kompaktný.

TIP: K niektorým modelom Jetboil je možné dokúpiť presovač na kávu.

moka kanvička na grile

 Vodu na kávu si uvarte vo variči, alebo priamo na ohni.

Stále obľúbenejšie sú tiež variče na drevo alebo „drievkáče“, ktoré prehĺtajú drievka a klacíky. Tie síce majú o niečo nižší výkon a ohriatie vody potrvá dlhšie, ale na druhú stranu so sebou nemusíte nosiť palivo - drievka si nazbierate na mieste. Otvorený ohník je navyše príjemnejší aj z psychologického hľadiska – a to sa predsa ku kávovému večierku perfektne hodí.

Úplne skvelé sú univerzálne sady na varenie v prírode, ktoré okrem riadu nezriedka obsahujú aj varič. Výhodou je kompaktné balenie obsahujúce všetko, čo na varenie aj konzumáciu v outdoore potrebujete. S takouto sadou nemusíte riešiť, či bude daná nádoba na váš varič pasovať, všetko je kompatibilné.

Odporúčané produkt
Nerezová sada Wilderness Bottle Cook TBS Outdoor®
€ 103,6 | Skladom

Na ohni

Niekto to rád horúce a zarobí si oheň. V tom prípade si môžete vodu ohriať v hrnci, ešuse alebo ešte lepšie v kempingovej kanvici. Môžete vyskúšať aj špeciálny nehrdzavejúci hrnček vhodný na varenie na ohni – len pozor na nehrdzavejúce hrnčeky s plastovou rukoväťou, tie sa na oheň nehodia.

TIP: Chytiť do ruky rozpálenú nehrdzavejúcu rukoväť nie je žiadna hitparáda. Pribaľte si preto dobré ochranné rukavice.

Kempingová kanvica

 Kempingová kanvica patrí medzi skvelé vychytávky na outdoorové varenie.

Aj hrnček by mal mať štýl

…Alebo tiež nemusel. V podstate je jedno, z čoho si svoju kávu vypijete. Ale rovnako ako si v kaviarni fešácky usrkávame z porcelánu, aj outdoorový hrnček by mal nejako vyzerať a hlavne byť praktický. Kto má Instagram, nech si zaobstará plecháčik napr. s „originálnym“ nápisom Adventure (proti plecháčikom samozrejme nič nemáme a sami nejaké vlastníme).

Sú tu však aj ďalšie možnosti, napr.

  • nehrdzavejúci hrnček, najlepší typ vhodný aj na varenie na ohni,
  • skladací hrnček,
  • termohrnček,
  • kuksa: tradičný fínsky drevený hrnček je veľmi praktický aj atraktívny.

kuksa v lese pri ohni

 Tradičná fínska kuksa je veľmi praktická. Môžete ale použiť aj nehrdzavejúci či skladací hrnček, termohrnček alebo plecháčik.

Čo so sebou?

To je veľmi relatívne a záleží samozrejme na vás a vašich plánoch. Tak napríklad:

  • Varič alebo Jetboil. Kto má ale chuť poctivo variť na ohni, tak...
  • Veci na založenie ohňa – vhodný materiál na podpaľovanie (napr. suchá kôra, kúsok vaty, podpaľovač), kresadlo alebo zapaľovač, prípadne nástroje na spracovanie dreva.
  • Nádoba alebo kanvica na uvarenie vody.
  • Miešadlo ľubovoľné – od outdoorovej lyžice až po klacík.
  • Podložku na sedenie, káva v prírode má byť príjemný zážitok, nikto si odtiaľ nepraje odniesť vlka…
  • Podľa potreby french press, aero press, moka kanvička, džezva
  • Hrnček štýlový aj neštýlový.
  • Voda nielen na kávu, ale aj na zapitie. Ak zakladáte oheň, tak aj na jeho uhasenie. Na to vám skvele poslúži hydrovak.
  • Káva.
  • Mlynček.
  • Niečo na ochutenie pokiaľ chcete, napr. cukor, mlieko, korenie, panáka whisky…
  • Niečo ku káve, napr. sušienky.
  • Doplňte si sami: gitara, jedlo, kamaráti, hipsterská košeľa, knižka...
Odporúčané produkty
Autor článku
Hana Sedláková
Štítky článku
Prejsť do magazínu
Obsah článku

Páči sa Vám článok?