Víkend klope na dvere a počasie priamo volá po tom, aby sme ho strávili v prírode, napríklad v tieni v lese. Už ste si tento rok urobili poriadny táborák s rodinou a priateľmi? Rozpáľte oheň, nalaďte gitaru aj chuťové bunky a nechajte sa inšpirovať naším outdoorovým kulinárskym okienkom… Ktorý z našich tipov vyskúšate?
Táboráky, grilovačky, opekačky, to všetko k letu neodmysliteľne patrí. A dobrý špekáčik s kečupom, horčicou a kúskom chrumkavého chleba má tiež niečo do seba. Ale nie je to už niekedy trochu nuda? „Špekáčky“ sú navyše pomerne ťažké do žalúdka a nie vždy máme chuť sa takto „zaplácnuť“, nehovoriac o tých nekvalitných plných mastnoty a ďalších „chuťoviek“, ktoré v žalúdku tak úplne nechceme…
Chcelo by to skrátka z času na čas vyskúšať aj niečo iné. Pestrá strava je základ pre zdravie, ako sa hovorí. Skúste sa teda tentoraz vytasiť s niečím novým. S minimom úsilia a vybavenia si tak vyslúžite outdoorovú michelinskú hviezdu. A kto dočíta na koniec, nájde tam aj recept na jednoduchú, ale naozaj dobrú sladkú bodku.
POZOR: Buďme civilizovaní. Veríme, že je úplnou samozrejmosťou, že po sebe každý upratá, oheň starostlivo uhasí a drevo bude vyberať s rozmyslom. Prírodu máme iba jednu, preto po sebe zanechajte miesto minimálne v takom stave, v akom ste ho našli.
1. Hady z cesta
Začneme zľahka a možno teraz urobíme radosť hlavne deťom. Kto z vás ako malý opekal hady na klacíku? Správny had má zo všetkých strán chrumkavú kôrku a vo vnútri je krásne vláčny. A tá vôňa, keď si odtrhávate kúsky opečeného cesta a ešte teplé dávate do pusy…
Hady vyžadujú trochu prípravy. Cesto si síce zvládnete urobiť aj v lese, ale skúste si tamtiež očistiť ruky ulepené od cesta :-) Odporúčame si preto „materiál“ nachystať už doma.
Asi najlepšieho hada urobíte z klasického kysnutého cesta. Pokiaľ sa hady nechystáte robiť na sladko, pridajte do cesta soľ (pol lyžičky až lyžičku na 500 g múky). Kysnuté cesto sa snažte udržať v chlade, nech neprekysne a nestratí svoje vlastnosti.
Cesto na hady ale zvládnete spracovať z akejkoľvek múky, ktorú máte alebo potrebujete (teda samozrejme aj bezlepkovej), vody, soli a ideálne trochy tuku. Dôležitá je konzistencia - aby cesto nelepilo, nedrobilo sa a vy z neho mohli tvarovať hady.
Príprava:
- Navlhčite si ruky. Z cesta si kúsok odtrhnite a „ušulajte“ hada.
- Hada namotajte na klacík a zo všetkých strán dozlatista opekajte.
Ako to vytuniť:
- Do slaného cesta pridajte korenie (napr. chlebové alebo akékoľvek iné), semienka, sezam, mak…
- Vyskúšajte hady na sladko v štýle trdelníka. V tom prípade pridajte do cesta menej soli (stačí štipka alebo dve). Hada obaľte napr. v cukre. Cukrový „kúpeľ“ môžete vylepšiť vanilkou, škoricou, strúhaným kokosom alebo napríklad namletými orieškami. Opatrne, nech sa nepripáli!
2. Grilovaný hermelín
Chodíte v lete na grilovaný „hermouš“? Urobte si lepší bez toho, aby ste za neho minuli majlant…
Ugrilujte si lepší hermelín, než vám ponúknu vo vašej obľúbenej reštaurácii. Foto: Hana a Jiří Sedlákovi
Príprava:
- Hermelín zo všetkých strán potrite olejom s obľúbeným korením.
- Pevne zabaľte do alobalu. Pozor, nech sa nepretrhne! Pokiaľ dáte pre istotu dve vrstvy alobalu, počítajte s tým, že sa doba pečenia o pár minút predĺži.
- Elegantný alobalový balíček vložte do uhlíkov čo najbližšie k žiaru a vydržte cca 20 minút.
Ako to vytuniť:
- Hermelín môžete pozdĺžne rozrezať a naplniť podľa vašej chuti a fantázie. Pridajte napr: plátky cibule, sušené paradajky, feferónky, slaninu alebo pršut…
- Zabaľte hermelín do plátkov slaniny (a potom samozrejme do alobalu)
3. Ďalšie chuťovky v alobale
Keď už sa vám v ohni vyhrieva úhľadný balíček s hermelínom, nebojte sa k nemu pridať ďalších kamarátov. Do alobalu môžete zabaliť napríklad:
- Na kocky nakrájané korenené zemiaky.
Prineste si k ohňu namiesto špekáčika balíček z alobalu. Foto: Hana a Jiří Sedlákovi
Príprava:
- Všetko pevne zabaľte do alobalu.
- Balíčky vyskladajte do ohňa a čakajte…
Ako to vytuniť:
- Pridajte čerstvé bylinky, maslo, strúčiky cesnaku…
4. Steak
Prichádza kráľ všetkých grilovačiek. Všetko, čo potrebujete k úspechu, je kus kvalitného mäsa (ideálne od mäsiara), trocha soli a korenia, prípadne trocha olivového oleja na potretie.
Aby ste si v prírode urobili steak, nemusíte so sebou nosiť prenosný gril. Bude vám stačiť outdoorová panvička alebo grilovacia mriežka, pokiaľ ale také náčinie nemáte, skúste si urobiť steak na kameni. V tom prípade vyberte ideálne hladký a placatý kameň, ktorý najskôr očistíte a potom necháte poriadne nahriať priamo v plameňoch.
Skúste si steak upiecť na kameni. Foto: Hana a Jiří Sedlákovi
Príprava:
- Steak okoreňte, osoľte a z každej strany opečte.
Ako to vytuniť:
- Na záver pečenia môžete nechať na povrchu rozpustiť kúsok bylinkového masla.
- Pokiaľ vám vedľa steaku zostáva kúsok voľného miesta, pridajte zeleninu alebo napr. grilovacie páriky.
5. Špízy
Na špízy sa vám bude hodiť grilovacia mriežka a niekoľko špajlí. Na špajle striedavo napichujte napr. kúsky marinovaného mäsa, kolieska dobrej klobásky, plátky údeného, cherry paradajky, kusy cibule, grilovací syr, šampiňóny, kolieska cukety…
Všetko si nakrájajte ideálne ešte doma a prineste v krabičke, nech po sebe v lese nemusíte upratovať množstvo obalov a sáčkov.
Pri ohni sa tiež dá jesť aj očami. Foto: Hana a Jiří Sedlákovi
Príprava:
- Všetko nakrájajte na kocky a na kolieska. Zeleninu môžete potrieť trochou olivového oleja a osoliť.
- Umiestnite na mriežku nad oheň a priebežne otáčajte.
BONUS: Sladká bodka
Outdoorové varenie nemusí byť iba pre drsniakov. Dajme si sladkú bodku na záver v podobe pečených pomarančov s ovocím a čokoládou. A prečo práve pomaranče? Pretože sú praktické, poslúžia ako misky.
Foto: Foto: Hana a Jiří Sedlákovi
Popis: Sladká bodka k outdoorovému vareniu tiež patrí. Túto musíte vyskúšať!
Príprava:
Pomaranče rozkrojte na pol, vydlabte a nakrájajte dužinu. Opatrne, aby sa šupky nepretrhli.
- Na panvičke alebo v euse rozohrejte maslo.
- Na masle opečte pomarančovú dužinu a na kúsky nakrájané ovocie (napr. jablká, jahody, čučoriedky, kivi…).
- Ovocnou zmesou naplňte vydlabané pomaranče.
Ako to vytuniť:
Posypte jemne nastrúhanou čokoládou (biela vyzerá lepšie, ale môže byť aj tmavá).
Foto: Hana a Jiří Sedlákovi
Popis: Outdoorové varenie má nekonečné možnosti.
Máte svoj vlastný originálny recept na oheň? Neváhajte sa s nami podeliť. Dobrú chuť a uvidíme sa pri budúcom kulinárskom okienku, ktoré pridáme na začiatku prázdnin.
- Hana Sedláková
- Hanku baví outdoor. Miluje hory, trekovanie, spanie pod širákom a vôbec experimentovanie s pobytom mimo civilizáciu. Občas na cestách tiež zavíta medzi ľudí, s gustom nasáva miestnu kultúru, učí sa jazyky a pátra po najrôznejších zaujímavostiach. Do dobrodružných aktivít zapája aj svoje deti.
Prejsť do magazínu