Vyrážate kempovať? Mrknite na ponuku výbavy a články v magazíne
Sortiment

Varenie v prírode? Ide to aj bez instantného jedla a konzerv!

11. 3. 2021 | Rady a tipy | David Lekeš | Doba čítanie: 9 minút
Nájdené v magazíne (0)
Nájdené v slovníku pojmov (0)
Bohužiaľ, na zadané hľadanie sme nič nenašli.

Myslíte si, že v prírode musíte jesť iba instantné jedlá a možností, ako si pripraviť kvalitnú stravu, je poskromne? Omyl. Aj v prírode si môžete uvariť kvalitne a chutne. Stačí k tomu samotná znalosť niektorých základných techník a samozrejme tiež znalosť okolitej prírody a jej bohatstva. Poradíme vám, ako sa pripraviť na varenie v prírode a ako sa v ňom zdokonaliť.

Minimalizmus

Ak sa chystáte prežiť dlhšiu dobu v prírode, rozhodne sa musíte zamyslieť nad tým, čo budete jesť a ako budete dané jedlo pripravovať. V prípade, že sa chystáte na dlhšiu túru a každý deň budete nocovať niekde inde, budete sa musieť pripraviť na to, že vás bude neustále limitovať miesto vo vašom batohu. Čo si zabalíte, to máte, nič viac, nič menej. Je tak veľmi dôležité poriadne si rozmyslieť, aké suroviny a aké vybavenie na prípravu jedla si so sebou zabalíte. Pri balení hrá tiež úlohu dĺžka vášho pobytu mimo civilizáciu. Čím dlhšie budete preč, tým skladnejšie potraviny budete musieť voliť. Aj keď sa to možno nezdá, aj napriek všetkým obmedzením sa dá v prírode variť kultivovane a chutne.

Využívajte prírodu

Veľa ľudí, ktorí vyrazia do prírody, si so sebou nakúpia najrôznejšie instantné pokrmy. Ak máte málo miesta, nie je na nich nič zlé, pretože dnes už na trhu nájdete kvalitné dehydratované a instantné expedičné jedlá, však nie je nad to si v prírode uvariť zo základných surovín. Nemusí to byť tak náročné, ako sa môže zdať. Stačí využívať to, čo nám príroda nadelila. Na varenie vám bude stačiť obyčajný ešus alebo menšia panvička. Nemusíte so sebou nosiť plynovú bombu, vždy si môžete urobiť oheň a ušetriť si cenné miesto v batohu, ktoré by vám bomba zaberala. Alternatívou je tiež skladný liehový varič, ktorý vám poslúži aj v prípade, že je po daždi a drevo je zrovna mokré a vy sa chcete rýchlo najesť alebo uvariť kávu. Veľa vecí so sebou nemusíte nosiť, pretože ich nájdete v prírode. Žihľavy, špenát, medvedí cesnak, púpavy, čučoriedky, lesné jahody, je toho veľká kopa a všetko chutí skvele. Zber surovín vám síce zaberie nejakú chvíľu, ale ak celý deň putujete lesom, narazíte na veľa vecí, ktoré môžete zozbierať, uložiť a neskôr využiť. Pomocou rastlín, ktoré v lese nájdete, môžete ľahko vytvoriť chutný šalát alebo dochutiť mäso, ktoré ste si so sebou pribalili. Dokonca so sebou nemusíte nosiť ani čaju alebo šťavy. Všetko si dokážete urobiť vďaka bohatstvu našej prírody. Čaj si môžete pripraviť z ihličia alebo lesných jahôd, predstavivosti sa medze nekladú. Len je dôležité myslieť na to, že niektoré plody môžu byť jedovaté, a tak radšej zbierajte len to, čo dobre poznáte.

Ker čučoriedok

 Potravu v teplých mesiacoch nájdete v prírode na každom kroku. Stačí sa len pozorne pozerať a všetko, čo by sa vám mohlo neskôr hodiť, si nazbierať do zásoby. Čím viac toho budete o prírode vedieť, tým viac toho môžete zbierať a využívať vo svoj prospech.

Nebojte sa so sebou nosiť nejaký cestovný atlas rastlín. Síce vám zaberie miesto v batohu, ale umožní vám poznávať okolité rastliny a zistiť, aké rastliny sú jedlé a aké majú účinky. Ak sa raz s takou rastlinou zoznámite, nabudúce už ju bezpečne spoznáte a atlas už nebudete potrebovať. Les je plný jedla, ide len o to, mať tie správne znalosti. Zbierať samozrejme môžete tiež huby, opäť ale záleží len na vašich znalostiach. Čím viac toho o prírode viete, tým viac si z nej môžete vziať.

Veľa ľudí, ktorí sa vydávajú na víkendovú výpravu, si chce svoj pobyt spríjemniť kvalitným jedlom. Pokiaľ si so sebou zbalíte mäso, môžete si ho ľahko okoreniť najrôznejšími bylinami. Prípadne si z nazbieraných rastlín vytvoriť ľahký šalát. A ako si mäso alebo inú potravinu tepelne spracovať? Možností máte hneď niekoľko.

Ide to aj bez platne

Existuje hneď niekoľko možností, ako v prírode tepelne upraviť vaše jedlo. Asi najznámejší spôsob, ktorý vyskúšal snáď každý, je horizontálne opekanie. Snáď všetci sme si niekedy opekali špekáčiky nad ohňom. Môžete si vyrobiť tiež jednoduchý ražeň. Stačí umiestniť dve vidličky na každú stranu ohňa a na ne položiť klacek. Ak so sebou nosíte kotlík, môžete ražeň využiť tiež k závesu vášho kotlíka.

Menej známy spôsob je tzv. vertikálny ražeň, v Česku sa moc nevidí, ale má jednu veľkú výhodu, nemusíte ho držať. Mäso stačí napichať na polená, ktoré následne zapichneme v blízkosti ohňa. Akonáhle bude mäso dostatočne prepečené, stačí vetvu otočiť na druhú stranu. Veľmi jednoduchý, o niečo dlhší, ale oveľa pohodlnejší štýl rožnenia, vďaka ktorému máte obe ruky voľné a môžete sa venovať ďalším aktivitám.

Varenie v prírode

 Existuje nepreberné množstvo techník, vďaka ktorým môžete v prírode tepelne spracovať jedlo. Niektorým postačí obyčajný oheň, niektorí so sebou nosí "drívkač". Voľba je len na vás, každopádne zvládnuť ide naozaj všetko, a to aj s úplným minimom.

Myslíte si, že v prírode nemôžete piecť? Ba naopak a ide to veľmi ľahko. Stačí nájsť hladký kameň, ktorý umiestnite pod miesto, kde budete zakladať oheň. Najprácnejšie je nájsť vhodný kameň, vyvarujte sa kameňom, ktoré nájdete v potoku, sú vlhké a vplyvom vysokej teploty by mohli prasknúť. Akonáhle založíte oheň, počkajte, kým sa nevytvorí dostatok popola a kameň sa poriadne nahreje. Potom už stačí oheň rozhrnúť odstrániť uhlíky a môžete začať piecť.

Určite ste už niekedy piekli v popole. Minimálne zemiaky v popole piekol snáď každý. Ide o jeden z najstarších spôsobov pečenia, rakže sa môžete spoľahnúť na to, že funguje naozaj dobre. Tento spôsob je ideálny na prípravu zemiakov alebo čohokoľvek iného, ak so sebou máte alobal. Všetko, čo musíte urobiť, je rozhrnúť popol po ohni a vytvoriť v ňom malú jamku. Do vytvoreného priestoru umiestnite vybranú surovinu a zvyšným popolom ju opäť prihrniete. Potom už nezostáva nič iné, než čakať. V prípade, že so sebou máte alobal, ide o veľmi dobrý spôsob, ako rýchlo pripraviť ryby.

Piecť môžete tiež pod ešusom, stačí pripravovanú surovinu položiť na kameň, aby sa neválela priamo v popole, a potom ju priklopiť ešusom. Okolo potom stačí udržiavať oheň a pod ešusom sa vám medzitým bude pripravovať vynikajúci pokrm.

Spôsobov, ako variť v lese, je naozaj veľká kopa. Existujú aj zložitejšie konštrukcie, ktoré vám umožnia piecť mäso pod zemou dlhé hodiny a podobne. Všetko ide. Ak máte dostatok vedomostí, môžete v lese nájsť hŕbu jedla, ktoré vás zasýti alebo vám dopomôže k dochuteniu vášho jedla. Obzvlášť najrôznejšie byliny majú veľa ďalších výhod a blahodarných vlastností, ktoré vám môžu spríjemniť pobyt mimo civilizáciu. Odporúčame vám zohnať si nejakú literatúru a postupne sa zoznamovať so všetkým, čo môžete v prírode využiť vo svoj prospech. Sú to informácie, ktoré vám zostanú a raz sa vám budú určite hodiť. Napríklad práve pri varení v prírode. Prajeme dobrú chuť a veľa nových poznatkov!

Doporučené produkty
Autor článku
David Lekeš
David sa rád túla a skúma taje českej krajiny. Zaujíma sa o Bushcraft, survival a nedá dopustiť na chvíle strávené v prírode. Vo voľných chvíľach sa venuje airsoftu, hre na gitaru a históriu českého trampingu. Pre magazín vytvára články o všetkom, čo sa týka outdooru a pobytu v prírode.
Prejsť do magazínu
Obsah článku

Páči sa Vám článok?