📢 Posúvame sa ďalej: Top–ArmyShop mení meno na Rigad! Chcem si prečítať viac
Pojem "Jerky" alebo "Sušené mäso" zastupuje produkt tvorený chudým mäsom, ktoré bolo zbavené tuku, nasekané na prúžky a potom usušené v rámci zabráneniu pokazenia. Normálne sa pridáva ešte aj soľ, aby tu nerástli baktérie.

Pojem „Jerky“ alebo „Sušené mäso" zastupuje produkt tvorený chudým mäsom, ktoré bolo zbavené tuku (tuk totiž samovoľne nevyschne a kazia sa ako prvý - to ale len u tradičných metód, moderné vákuové metódy to zvedú s prehľadom), nasekané na prúžky a a potom ešte usušené v rámci zabráneniu jeho skazení. Normálne sa pridáva ešte soľ, aby sa tu nerozšírila baktérie ešte pred tým, než je proces dokončený.

Vlastné slovo "Jerky" pochádza z kečuánčiny, kde konkrétne slovo "ch'arki" znamená "sušené, nasolené mäso". K produkcii sušeného mäsa toho naozaj netreba nijako moc: akákoľvek základná sušiaca metóda a štipka soli (morská voda) a je to.

Moderné sušené mäso sa zvyčajne vyrába tým štýlom, že sa ešte marinuje v nejakej zmesi korenia, čo mu neskôr dodá "šmak" (cukor, chilli, ...) a potom sa vysuší, dehydruje alebo vyúdi za pomoci dymu s nízkou teplotou (cca 70°C). Niektorí výrobcovia ešte mäso jemne pomelú, pridajú korenie a potom až z tejto hmoty urobia akoby ploché pásky.

Ako dlho sušené mäso vydrží?

Klasické sušené mäso vydrží mesiace bez toho, aby bolo nutné ho nejako extra držať v mraze alebo akokoľvek ďalej špeciálne chrániť.

Sušené mäso je kedykoľvek a kdekoľvek rýchlo k dispozícii bez akejkoľvek prípravy, ale dá sa samozrejme aj ďalej použiť v kuchyni podľa potrieb konkrétnej akcie (zahustenie príliš riedke polievky), prípadne kuchárskych experimentov ("Nie sú tie rezance samy o sebe málo?").

Z čoho všetkého sa moderné sušené mäso robí?

Človek dnes obvykle používa svoje najdostupnejšie hospodárske zviera (hovädzie, bravčové...), ale často sa používajú aj všelijaká iná v rámci experimentov (ryby, klokany, krokodíly...).

Aké má Jerky / Sušené mäso výživové prínosy a negatíva?

Typická 30 gramová porcia čerstvého sušeného mäsa obsahuje asi tak 10-15% proteínov, 1 gram tuku, 0-3 gramy cukrov, ale sú tu aj sušené mäsa, ktoré mávajú aj napriek 65% proteínov.

Sušené mäso obsahuje tiež prakticky len proteíny a keby ste nejedli naozaj nič iného pár týždňov +/-, skončíte s Proteínovou otravou, čo býva spôsobené prílišným nedostatkom tukov v jedle. Zďaleka najlepšie je urobiť si vtedy namiesto sušeného mäsa radšej niečo ako je pemmican (50% tuku + cukry a vitamíny z bobúľ typu čučoriedky).

Keďže je štandardným nástrojom pre prakticky všetky Jerky - recepty soľ, práve obsah sodíka tu môže byť problém (30 gramov sušeného mäsa máva okolo 600 mg sodíka a to je 30% maximálnej odporúčanej dávky, ktorú sa neodporúča prekračovať). Už tak má moderný človek prebytok soli z iných jedál cez deň: polievky, guláše, sladkosti, zákusky, torty, ... do toho všetkého je dnes sypaná soľ, aby vec ľuďom viac chutila (soľ je pre ľudský jazyk + mozog veľmi chutná záležitosť) a na to výrobcovia / predajcovia jedál dnes dosť hreší, pretože ľudia majú tendenciu kupovať práve to, čo je viac slané = viac chutné. A potom sa čudujú, že majú vysoký krvný tlak atď.

Zobraziť filter produktov
Doprava zadarmo od 200 €
97 % tovaru je na sklade
Garancia vrátenia peňazí
Kamenné predajne
Filter
Dostupnosť
Cena
Značka
Hmotnosť (kg)
kg kg