Sortiment
Košík0
Registrovať / Prihlásiť
SK
0
Košík
0 Kč
Tovar bol pridaný do košíku

Žuvací tabak

Žuvací tabak je tabakový výrobok, ktorý nie je určený na fajčenie, ale na rozpustenie v ústach za pomoci žuvania. Podobne sa používa aj tzv. orálny tabak typu snus (Dipping Tobacco), ktorý sa vám v ústach po čase úplne rozplynie. Viac

Zobrazit filtr produktů:
Cena
Značka
Hmotnosť (kg)
kg
kg
označenie
1
Doprava zdarma od 200€
97% tovaru skladom
Garancia vrátenia peňazí
Kamenná predajňa

Žuvací tabak

Pokiaľ ide o pojem "Žuvací tabak", tak to je tabakový produkt, ktorý ale v žiadnom prípade nie je určený a cielený k fajčeniu, ale na rozpustenie v ústach za pomoci žuvania. Keďže sa pri tomto procese hromadí veľa slín, nevyhnú sa jeho konzumenti typickému a neustálemu " odpľuvaniu". Podobne sa používa (a logicky i funguje) tiež tzv. "Orálny tabak" typu "snus" (tiež anglicky "dipping tobacco"), ktorý je pre zmenu pripravený tak, aby sa v ústach po čase kompletne rozplynul aj bez neustáleho žuvania.

Ako je predaj žuvacieho tabaku a podobných produktov uzákonený v EÚ a u nás?

Situácia na trhu je aktuálne taká, že predaj žuvacieho tabaku a všetkých jeho pod-typov je povolený v celej Európskej Únii. Zakázaný je iba ten, ktorý je určený pre orálne použitie (teda tabak, ktorý sa distribuuje buď priamo v práškovej forme, alebo iných jemnozrnných formách, prípadne v ich kombinácii - často ide o všelijaké granule rozdielnej veľkosti, tu má výnimku zo zákazu z roku 1992 ako jediná krajina EÚ Švédsko a to z historických dôvodov). Možno ale slobodne predávať všetky tabaky určené k tradičnému fajčeniu alebo žuvaniu.

Ako proces žuvania tabaku funguje?

Väčšina ľudí si to síce predstavuje ako známu a dnes tak milovanú žuvačku, ale to nie je úplne presné - nežuje sa paradoxne totiž skoro vôbec. Len sa dá do pusy a občas sa prežuje / pritlačí zuby / jazykom s cieľom získať ďalšiu porciu arómy (a tým čo najviac predĺžiť dávku jej použitia).

Ako sa žuvací tabak a jeho klony užívajú?

Keď si zákazník vyberie nejaký ten typ žuvacieho tabaku, tak ho užije tým štýlom, že si ho vsunie do úst (obvykle medzi tvár a ďasná) alebo práve medzi zuby a horná pera. Potom sa postupne "žuje". Týmto sa z neho uvoľňuje nikotín aj jeho tak známa a charakteristická chuť.

Ako sa žuvací tabak produkuje?

Rovnako ako iné tabakové produkty, aj žuvací tabak sa produkuje a vyrába z listov tabaku. Najskôr sa suší, potom nasolí, narežú, nechajú fermentovať a nakoniec zladí. Dá sa povedať, že prakticky všetok žuvací tabak sa vyrába buď vo Švédsku, alebo Amerike.

Medzi známa tabaková esá dneška patria hlavne spoločnosti ako sú V2 Tobacco, RJ Reynolds Tobacco., U.S. Smokeless Tobacco CO., ...

Aké má žuvací tabak zdravotné dopady?

Asi nikto dnes nijako nepochybuje o tom, že vám žuvací tabak nijako neprospieva. Na jednu stranu je dobrou správou, že jeho užívatelia prakticky nemajú iné tabakové hrôzy (v prvom rade je to rakovina pľúc), kde zase ale trhajú iné rekordy (a nijako skvelého rázu) je rakovina ústnej dutiny.

Tabak pri procese spracovania nebýva ošetrený ohňom (ako tabak klasický), ale zvyčajne ide o páre, takže vďaka tomu je v ňom proti tabaku normálnemu o poznanie menej karcinogénov a nitrozamínov. Je naozaj faktom, že Svetová zdravotnícka organizácia (známa aj ako WHO - World Health Organisation), kedysi uviedla, že práve vo Švédsku, kde je tak populárne "snus-ovať" a nefajčiť tabak, je výskyt rakoviny pľúc zďaleka najmenší v celej Európe.

Čo sa týka práve našej roztomilé republiky, tak u nás platí "Český Zákon č. 379/2005 Zb. o opatreniach na ochranu pred škodami spôsobenými tabakovými výrobkami, alkoholom a inými návykovými látkami a o zmene zákonov ", tak práve ten zmieňuje ako tabak šnupavý, tak i žuvacie a tvrdia, že pre zákazníka platí to isté čo pre fajčenie - musí vám byť minimálne 18 rokov , inak nemáte šancu si ho zaobstarať a úplne rovnako sú na tom aj s inými detailmi okolo (spotrebná daň, ...).

Aj keď v roku 1985 vyšla od WHO štúdie na tému, že je orálny tabak karcinogénny, malo to taký vplyv, že bol zakázaný vo všetkých krajinách Európskej únie s výnimkou Dánska (dnes už však tiež zakázané po roku 1992 podľa všetkého ...) a Švédska ( a dodnes platí aj u nás). Neskôr síce komisie WHO pre tabak spresnila, že niektoré výsledky v štúdii sú nepresvedčivé, ale už to veci nijako neovplyvnilo. Pokiaľ chcete orálny tabak v EÚ, musíte si urobiť dovolenku ...

Pár zaujímavostí ohľadom orálneho tabaku (Snus a Dipping tobacco)

Ako už vieme z predchádzajúcich odsekov, na rozdiel od tabaku žuvacieho je ten orálny vyrobený tak, aby sa nemusel žuť. Len si ho skrátka dáte do pusy a necháte rozplynúť, pričom sa z neho uvoľňuje nikotín.

Aj keď snus vyzerá ako moderný produkt, jeho korene sa dajú v histórii vystopovať až do slušné histórie. Jeho počiatky siahajú až do začiatku 16. storočia, kedy legendárny Francúz Jean Nicot (pôsobiaci mimochodom na dvore Henricha II.) Objavil šnupavý tabak. Snus sa stal populárnym vo Švédsku až so začiatkom storočia 19. Až dodnes odvtedy dopyt po ňom stále rastie (hlavne ale USA a Švédsko opäť).

Snus na trhu typicky obsahuje najmenej 50% vody na škatuľku. Keď nahliadneme navyše do snus-štatistík, tak zistíme, že ho priemerný občan Švédska spotrebuje 800 gramov každý rok (to zodpovedá 16 škatuľkám ročne). Len vo Švédsku potom užíva snus na 12% jeho populácie (teda cca 1,1 milióna ľudí).

Je zaujímavé aj to, že donedávna bol švédsky snus v USA k mání len v rámci zahraničných objednávok, však veľa maloobchodných firiem ho dodnes v Spojených štátoch už stihla silne spopularizovať: firmy RJ Reynolds Tobacco Company, Philip Morris USA a U.S. Smokeless Tobacco Company dnes dokonca už aj vyrábajú produkty tohto strihu a to pod názvom Camel Snus, Marlboro Snus a Skoal Snus. Je ale faktom, že snusový fajnšmeker s tým americkým jednoducho nemôže byť spokojný ... Ide o to, že výrobné metódy sa dosť líšia od tých tradičných v škandinávskej oblasti a aj spôsob spracovania amerického snusu degraduje niektoré z jeho výhod.

Ako sa líši snus švédsky a americký?

  • Americký moist snuff - trochu podobný snusu švédskemu a nesie zase meno "dip". Typicky má americký snuff menej vody ako švédsky snus a rovnako tak aj kvapku nižšie pH. To všetko vedie k zníženiu biologickej dostupnosti nikotínu proti švédskemu snusu. Inak sa tiež spracováva a upravuje, a preto je vďaka tomu vo finále aj sladšie a akosi intenzívnejšie po chuťové stránke. Tiež však ale má pre tabak viac špecifických nitrozamínov (opäť proti švédskom snusu), a tak spôsobuje v konečnom dôsledku väčšie poškodenie ďasien a zubov. Sliny by sa tu nikdy konzumovať nemali!
  • Švédsky snus - toto označenie znamená, že má zákazník pred sebou snus v jeho škandinávske forme (vlhký tabak umiestňovaný pod hornú peru). Je zaujímavý tým, že nevedie k veľkej potrebe pľuvania.

Ako sa snus líši podľa typu tabaku / konzistencie prevedení?

  • Sypaný snus - ide o vlhký prášok, čo sa dá prstami stlačiť do valcovitého alebo guľovitého tvaru a existuje na trhu v niekoľkých variantoch: jemne mletý (tzv "loose cut") verzus dlhší rez ( "long cut").
  • Porciovaný snus - ide vo svojej najhlbšej podstate taktiež o vlhký prášok, čo sa predáva v malých vlhkých vrecúškach a vyzerá ako sypaný čaj. Je ho tam menšie množstvo ako v sypané forme, tým pádom patrí k diskrétnejšiemu a pohodlnejšiemu riešeniu a dosť možno, že aj práve preto je tak obľúbený proti voľnému snusu.