Sortiment

Enzyme wash finish

Pojmy "Enzyme wash" a poťažmo aj "Enzyme wash finish" vyjadrujú obaja to isté - ide o proces prania bielizne, pri ktorom sa využíva enzýmov k tomu, aby sa zmäkčila bielizeň, poprípade za tým účelom, aby bielizeň a látka mali vlastnosti, aké požaduje zákazník, respektíve výrobca.

Prečo sa dnes "Enzyme wash" / pranie v enzýmoch hlavne používa?

Využitie enýzmov počas prania a ich zaradenie tamtiež má množstvo výhod pre obe strany - tak treba, dá sa s ich pomocou obstarať u džínsov onen známy dojem omšelej až obnosenej látky. Použitie enzýmov má aj iné dôvody ale... Environmentálne aj ekonomické.

Enzýmy sa pritom ku praniu dajú využiť v dvojitom štýle - jednak na samotnom vláknu a za druhé, pokojne aj neskôr až na látke. Dnes sa často využívajú aj na to, aby trochu "zostarli" látku aj vlákno. Enzýmy pritom vôbec neovplyvní hrúbku vlákna, ale len vonkajší dojem a vzhľad.

Čo sú to enzýmy?

Enzýmy sú brané z čisto biologického hľadiska proteíny produkované živými organizmami. Ako ukazuje moderná veda, niektoré z nich sa dajú zreplikovať v laboratórii s funkciou, aká sa nám páči a týmto je potom využiť, k čomu (a kedy) sú práve potrebné.

Osoby dbajúci veľmi prírody vo všetkých formách asi poteší, že pranie v enzýmoch je oveľa ekologickejšie, než tradičné pranie. A to prečo, pýtate sa? Jednak je to o tom, že sú biologickej podstaty, takže ich recyklácia a zneškodňovanie neskôr v prírode nie je ani ten najmenší problém (enzýmy sa na rozdiel od pracích prostriedkov a látok v prírode nehromadí vo vode). A za ďalšie, sú to veľmi silné reagenty, takže ich stačí (čo do hmotnosti) proti praciemu prášku zvyčajne výrazne menej. A do tretice všetkého úžasného - dajú sa používať často aj za studena! A tým ešte stále nekončíme, enzýmy (uznávame, ľahko prekvapivo) zaisťujú, že daná bielizeň / látka bude mäkšia a ohybnejšia, než pri výrobe štandardnou cestou.

Sú určité typy prírodných látok, ktoré sa vôbec neodporúčajú prať (respektíve s ceduľkou v duchu "Prať len za studena!") A môže sa aj napriek tomu samozrejme stať, že by určitý zvršok zniesol vypraní, takže potom sa dá siahnuť po enzýmoch taktiež.

Aké sú dnes enzýmy na trhu a aké enzýmy sa využívajú u moderného prádla?

Keďže je príroda veľmi, veľmi zložitá, nie inak je tomu aj u enzýmov. Keď sa na ne pozrieme drobnohľadom a pokúsime sa ich nejako rozdeliť, tak zistíme, že enzýmy sa dnes vyskytujú (a logicky aj vyrábajú) v mnohých typoch: vždy tu totiž ale máme enzýmy na odstraňovanie škvŕn určitých sub-typológií špecifických biologických látok (a tekutín , ako je treba víno, krv, ...).

Keby sme sa na pranie v enzýmoch pozreli skrze elektrónový mikroskop, tak zase zistíme, že pranie v enzýmoch práve čistenú látku / špinu z látky odstraňuje takým spôsobom, že enzým samotný rozlomí určitú gigantickú biologickú makro-molekulu na menšiu a tú možno už ľahšie vyčistiť.