Sortiment

Ako na grilovanie v prírode

25. 9. 2022 | Rady a tipy | Ondřej Krotil | Doba čítanie: 5 minút
Nájdené v magazíne (0)
Nájdené v slovníku pojmov (0)
Bohužiaľ, na zadané hľadanie sme nič nenašli.

Grilujte a opekajte s ľahkosťou a radosťou v prírode. Že neviete, ako na to? Potom si prečítajte tento článok, kde nájdete niekoľko rád a tipov na grilovanie v divočine. Uvidíte, že to nie je žiadna veda. Naopak. Grilovanie v prírode je zábava.

Čo je lepšie? Mäso sprudka pečené alebo pomaly grilované? Oboje má niečo do seba, ale vždy záleží na vašich chuťových preferenciách. Verte tomu, že taká grilovaná krkovička pečená alebo grilovaná v prírode má niečo do seba. A doma si takú pochúťku ťažko urobíte.

Ste však začiatočník a grilovanie v prírode je pre vás iba premiérou? Žiadny strach. Nikto učený z neba nespadol a od toho je tento článok, ktorý vám pomôže s prvotnými ťažkosťami. S rastúcou praxou už vám všetko pôjde samo.

1. Výber miesta

Nič nie je dôležitejšie než správny výber miesta. Musíme vybrať také miesto, kde nehrozí riziko požiaru. To znamená, že sa vyhneme napríklad blízkosti stohov a rozhodne nie je dobré zakladať oheň pod vetvami, na koreňoch stromov alebo lesnej hrabance. To všetko samozrejme za predpokladu, že sa na danom mieste smie rozkladať oheň.

2. Založenie ohniska

Zakladáte ohnisko prvýkrát? Potom si v každom prípade nazbierajte kamene, ktorými ohnisko obložíte. To opäť z dôvodu bezpečnosti, aby sa oheň nešíril ďalej. Nezabúdajte, že založením ohňa preberáte všetku zodpovednosť. Je tiež na vás oheň poriadne uhasiť.

Odporúčané produkty

3. Grilovanie

A teraz to najlepšie. Ideme na grilovanie. Čo budeme potrebovať? Postačí nám grilovacia mriežka. A to je vlastne úplne všetko. Nič viac nepotrebujeme. Grilovaciu mriežku položíme na kamene - stačí z dvoch strán. Mriežka musí byť svojim stredom nad ohňom. Potom už len sledujeme, ako oheň nahrieva mriežku a s tým aj dobroty, ktoré máte so sebou na grilovanie.

Piecť môžete aj tak, že si mäso, prípadne inú pochutinu, zabalíte do alobalu a položíte na mriežku. Aj to je jeden z veľmi obľúbených spôsobov.

Na inšpiráciu môžete nahliadnuť sem, do kategórie variče, grily. 

Nájdete tam:

  • prenosné grilovacie mriežky
  • skladacie grily

4. Nemám grilovaciu mriežku. Čo teraz?

Žiadny strach. Aj tak si môžete upiecť svoju obľúbenú masovú pochúťku. Zaberie to maličko viac času, ale výsledok stojí za to. O čom hovoríme? Setenov hrniec vie riešiť vaše požiadavky. Čo na to bude potrebné?

  • 15 - 20 kameňov
  • suché drevo na založenie ohňa
  • alobal, papier na pečenie alebo listy zo žihľavy
  • dlhší kolík - postačí klacek

Ďalší postup je jednoduchý. Rozrobte oheň a priložte k nemu kamene. Žiar musí byť pomerne veľký, aby (suché) kamene prijali dostatok tepla. Medzitým vyhĺbte zhruba 50 centimetrov hlbokú dieru. Následne zapichnite kolík a na dno vysypte polovicu horúcich uhlíkov a priložte polovicu rozpálených kameňov. Na ne položte mäso zabalené v papieri na pečenie, alobale alebo v už povedaných žihľavových listoch. Pridajte zvyšok rozžeravených kameňov a uhlíkov. Dieru zahrabte a starostlivo udusajte. Počkajte zhruba 15 minút a vytiahnite kolík. Do vzniknutej diery nalejte cca 2 litre vody a potom už nezostáva nič iné, než čakať. Zhruba dve hodiny.

5. Výsledok stojí za to!

Pečenie na kameňoch

 Pečení na kamenech

Ak nemáte grilovaciu mriežku, môžete si mäso alebo zeleninu opiecť priamo na kameni. Dôležité je, aby sa kameň ohňom poriadne nahrial. Odporúčame do ohniska vložiť kameň, ktorý je plochý a čistý. Potom už môžete opekať podľa ľubovôle.

Na grilovaniu v prírode skutočne nič nie je. Teraz viete, ako si poradiť, keď si do batohu zabudnete pribaliť grilovaciu mriežku. Nič nie je stratené. A pokiaľ dodržíte všetky bezpečnostné zásady, potom vám v príjemnom posedení pri ohníku s nejakou dobrotou nič nebráni.

Odporúčané produkty
Autor článku
Ondřej Krotil
Bádateľ a autor knihy kriminalistickej otázniky je rodák z Podkrkonoší. Jeho najväčším koníčkom sú záhady, história, kriminalistika, ale nevyhýba sa ani iným odborom. V súčasnosti pracuje na prípadoch nevyriešených vrážd, podivných samovrážd, únosov alebo i záhadných zmiznutí. Predtým spolupracoval s televíziami TV Prima a Zoznam TV ako autor investigatívnych reportáží v reláciách Jozefa Klímu. Svoje znalosti sa snaží zúročiť predovšetkým na literárnom poli.
Prejsť do magazínu
Obsah článku

Páči sa Vám článok?