Sortiment

Ako z ryže odstrániť až 82% arzénu?

6. 1. 2020 | Zábava, voľné chvíle | Petr Hájek | Doba čítanie: 5 minút
Nájdené v magazíne (0)
Nájdené v slovníku pojmov (0)
Bohužiaľ, na zadané hľadanie sme nič nenašli.

Dáme vám na to síce odpoveď vzápätí, ale pozrieme sa dnes aj na ďalšie metódy, ako ho z ryže odstrániť. Áno, ryža ho obsahuje variabilné množstvo, a to sa dá redukovať. Z piva ho treba nijako nedostanete. Je faktom, že nie každá ryža obsahuje vysoké stopy arzénu, pretože určiť jeho obsah môže byť ťažké (alebo úplne nemožné) bez toho, aby ste to skúsili v laboratórii, ktorú len málokto má doma. Rozhodne tým ale nič nepokazíte. Ako na to teda?

Dáme vám na to síce odpoveď vzápätí, ale pozrieme sa dnes aj na ďalšie metódy, ako ho z ryže odstrániť. Áno, ryža ho obsahuje variabilné množstvo, a to sa dá redukovať. Z piva ho ale nijako nedostanete.

Muž nesúci steblá ryže v Ázii

 Ryža nie je u nás príliš populárna a len ťažko sa na tom niečo zmení (aj keď, ktovie? Za sto rokov nám stúpli teploty skutočne rekordne). V oblastiach tretieho sveta a miestnych dedín sa vládam ale len ťažko dohledávajú prípadné neduhy proti hygiene a zákonom. Aj to je bezpochyby dôvod, prečo sa v ázijských rezancoch často objavujú jedovaté kovy (hliník z riadu a olovo z prostredia).

Je faktom, že nie každá ryža obsahuje vysoké stopy arzénu, navyše, určiť jeho obsah môže byť ťažké (alebo úplne nemožné) bez toho, aby ste to skúsili v laboratórii, ktorú len málokto má doma. Určite tým ale nič nepokazíte.

Ako pripraviť a variť ryžu tak, aby ste odstránili najviac arzénu?

  1. Namočte ryžu cez noc, to ju otvorí a umožní arzénu uniknúť.
  2. Vysušte ryžu a prepláchnite čerstvou vodou.
  3. Na jednu časť ryže použite päť častí vody a variť, kým nie je mäkká, nenechajte ju vysušiť.
  4. Zlejte všetko a prepláchnite ryžu ešte raz horúcou vodou, aby ste z nej dostali vodu, v ktorej ste ju varili.

Toto je postup, ktorý odporúčajú všetky dôveryhodné organizácie typu Kráľovská asociácia z Edinburghu atď.

Mal by som sa báť arzénu v ryži?

Našli sa rádovo väčšie hodnoty kreatinínu spájaného v moči s koncentráciou TA (celkový arzén) a DMA (dimetyl-arzenická kyselina), ktoré boli nájdené v krvi ľudí, čo jedia ryžu dvakrát a viackrát týždenne.

Zaujímať by vás to malo tým viac, čím častejšie ju jete. Pre niektorých ľudí a kultúry je to hlavné jedlo, takže arzén je pre nich asi taký problém, ako keď sa živíte jedine lovom vtákov a zveri a konzumujte olovo vo veľkom.

Väčšina prepperov má ryžu pomerne rada, pretože má dlhú trvanlivosť a s fazuľou je to dobrá kombinácia ako príloha (obe sólo majú menej nutrientov a aminokyselín).

Pomer vody a ryže na odstránenie čo najviac arzénu v ryži?

Počas varenia väčšina arzénu opúšťa ryžu a vstupuje do voľnej vody.

Keď teda ryžu uvaríte dosucha opäť, alebo použijete varič ryže (ryžovar), tak sa skoro všetko zase vsiakne naspäť (84% pôvodného arzénu)! Keď ale použijete poriadnu dávku vody, tak sa všetok neabsorbuje, ale nariedi.

Aký je optimálny pomer surovín pre varenie ryže?

Prof. Meharg testoval všetko a zistil, že keď užijete pomer 1:5 ryže k vode, tak v nej zostalo len 43% pôvodného množstva arzénu.

Je lepšie pri varení ryže ju nechať namočenú cez noc?

Jednoznačne - keď totiž bola táto metóda skombinovaná z namočením cez noc, tak tu zostalo len 18% arzénu.

Aká ryža má najmenej arzénu?

Basmatská ryža importované z Indie a Pakistanu a jazmínová ryža z Thajska majú najmenej arzénu takpovediac z výroby.

Pokiaľ ju ale nejete denne, tak to neriešte. Otázka je ale to, aby sa k vám arzén nedostal inými zdrojmi, že áno - najviac ho je práve v ryži, potom listovej zelenine a morských plodoch. Zlúčeniny AS3 sú 5-20x toxickejší ako AS5. Druhý spomínaný je našťastie arzén organický.

Autor článku
Petr Hájek
Petr rád trávi čas v prírode, obvykle ako turista. Rád skúša nové veci z oblasti prežitia a to nielen v prírode, rád testuje nové produkty a objavuje nové značky, ktoré vstúpia na trh s produktmi pre prežitie. Jeho životné krédo je: "Aj ten najhorší deň v lese je stále lepšie ako ten najlepší deň v práci!".
Prejsť do magazínu
Obsah článku

Páči sa Vám článok?