Sortiment

Dehydrované jedlo - prevrat v turistike, alebo len zbytočný ťahák?

8. 11. 2020 | Rady a tipy | David Lekeš | Doba čítanie: 9 minút
Nájdené v magazíne (0)
Nájdené v slovníku pojmov (0)
Bohužiaľ, na zadané hľadanie sme nič nenašli.

Dehydrovaná strava je v dnešnej dobe veľký hit. Outdoorové obchody sú plné balíčkov dehydrovaných jedál najrôznejších druhov a úprav. Máme pre vás prehľad najdôležitejších informácií, ktoré by ste mali o dehydrovanej strave vedieť. Predstavíme si najväčšie výhody a prípadné ďalšie alternatívy v prípade, že by vám dehydrovaná strava nevyhovovala.

Kvalitná strava je základ

Či už sa chystáte na viacdennú túru, pobyt pod stanom alebo víkendové táborenie v prírode, vždy budete stáť pred rozhodnutím, aké vybavenie si so sebou zabaliť. Ak si máte všetko potrebné zbaliť do batohu, budete musieť začať uvažovať minimalisticky. Samozrejme sa množstvo vášho vybavenia odvíja od veľkosti vášho batohu, z praxe ale vieme, že aj s veľkým batohom sa budete musieť poriadne zamyslieť nad tým, čo do neho uložíte. Väčšie batohy vám síce umožnia pribaliť teplejšie oblečenie, väčší stan alebo komfortnejší spacák, na ostatné vybavenie, ako sú potraviny, ale väčšinou zostáva plus mínus rovnaké množstvo miesta ako u batohov s menším objemom. Pre prežitie v prírode je kvalitná strava extrémne dôležitá, takže je nutné si poriadne premyslieť, koľko jedla si zabalíte a pre akú jeho formu sa rozhodnete.

Minimalistické riešenie

Niektorí ľudia si táborenie radi spríjemnia pokrmami pripravovanými zo základných surovín, každopádne nosiť so sebou mäso, koreniny, panvičku, zemiaky a množstvo ďalších surovín vám v batohu zaberie pomerne dosť miesta. Nehovoriac o tom, že sa vám potraviny poriadne prenesú. V prípade viacdenného prežívania mimo civilizáciu tak množstvo ľudí začalo využívať moderné alternatívy klasického jedla.

Dehydrované jedlo a jeho výhody

Skvelú alternatívu prináša dehydrované jedlo. Jeho najväčšou výhodou je nízka hmotnosť, priestorová nenáročnosť a rýchla príprava. V dnešnej dobe už na trhu nájdete množstvo firiem, ktoré sa výrobou dehydrovaných jedál zaoberajú a kladú veľký dôraz na chuť a vysoké výživové hodnoty.

Stačí pridať vodu

Na prípravu takýchto jedál poväčšine stačí do zakúpeného balíčka s jedlom pridať teplú vodu. Rýchle jedlo je na svete a vy sa nemusíte zaoberať zdĺhavou prípravou, a navyše so sebou nemusíte nosiť vybavenie k jeho úprave na ohni. Niektoré moderné dehydrované jedlá navyše disponujú samoohrevnou funkciou, vďaka ktorej na prípravu jedla nepotrebujete ani ohrievať vodu. Dehydrované jedlo tak má nespočetné množstvo výhod, ktoré pri pobyte mimo civilizácie určite oceníte

Varenie jedla v prírode

 Medzi najväčšie výhody dehydrovaného jedlá patrí nízka hmotnosť balenia a jednoduchá príprava. Nemusíte tak so sebou nosiť ťažký riad a ešusy k príprave na ohni. Stačí vám jedna nádoba, v ktorej ohrejete vodu. To je všetko!

Bez vody sa nezaobídete

Proces dehydratácie spočíva v sušeniu potravín pomocou mrazu (lyofilizácia). Vďaka tomuto procesu si potraviny zachovávajú svoju chuť, vitamíny a všetky výživové hodnoty. Okrem toho výrazne zmenší svoj objem, vďaka čomu je dehydrované jedlo tak praktické pre expedičné a turistické využitie. Dehydrované jedlo má oproti tomu klasickému jednu nevýhodu - na jeho prípravu potrebujete vodu. Bez dostatočného množstva vody ho skrátka nepripravíte, a tak je potrebné brať do úvahy aj skutočnosť, že so sebou budete musieť nosiť nejaké to množstvo vody nad rámec vašej vlastnej potreby.

Najväčší argument - nízka hmotnosť

Ako už sme si povedali, najväčšou výhodou je jeho nízka hmotnosť a zachovanie nutričných hodnôt. V porovnaní s množstvom potravín, ktoré by ste museli nosiť na prípravu rovnakého jedla, je hmotnosť dehydrovaného jedla takmer zanedbateľná. Balenie váži väčšinou okolo 150 gramov, takže nie je problém pohodlne transportovať aj väčšie množstvo jedál na viac dní. Niekomu by možno mohli vadiť väčšie rozmery samotného balenia potravinového balíčka, každopádne nie je problém balík preložiť na pol a pohodlne uskladniť do akéhokoľvek vrecka.

Balenie na cesty

Ďalšou bez súdnych sporov výhodou dehydrovaného jedla je odolnosť balenia týchto pokrmov. Kým klasické potraviny môže znehodnotiť napr. voda alebo zlé skladovanie, balenie dehydrovaných jedál je väčšinou dodávané vo vodeodolných vrecúškach, ktoré sú dostatočne odolné proti roztrhnutiu. Jedlo tak prežije aj v náročných "poľných" podmienkach.

Jednoduchá a rýchla príprava

Príprava samotného jedla je maximálne jednoduchá. Stačí obsah sáčku zaliať vodou podľa inštrukcií na obale. Väčšina jedál obsahuje rysku, ktorá vám pomôže s určením približného množstva vody, ktoré na prípravu daného jedla potrebujete. Potom už stačí sáčok zavrieť. Väčšinou je využívaný praktický rychlozapínací systém, ktorý udrží sáčok zavretý a bráni vyliatiu vody. Uzavreté balenie starostlivo premiešate a nechajte chvíľu bokom, presný čas nájdete v návode na prípravu. Dehydrované potraviny medzitým nasiaknu vodu a zväčší svoj objem. Jedlo je behom pár minút pripravené na konzumáciu. Za zmienku určite stojí aj dlhá trvanlivosť, ktorá sa väčšinou pohybuje okolo 5 a viac rokov. Balíčky si tak môžete nakúpiť do zásoby a nemusíte príliš strážiť dobu ich expirácie.

Dehydrované trvanlivé jedlo

 Najväčšou výhodou dehydrovaného jedla je bezpochyby jeho nízka hmotnosť. Jedlo je dodávané v odolných vrecúškach, ktoré sú vo väčšine prípadov vodeodolné a chránia tak jedlo pred znehodnotením. Dehydrované jedlo nechýba ani v armádnych potravinových dávkach.

Sterilizovaná alternatíva

Ďalšou alternatívou jedla na cesty je sterilizované jedlo. Oproti dehydratovanému jedlu je sterilizované jedlo oveľa ťažšie, takže vám v batohu zaberie oveľa viac miesta a pridá ďalší záťaž navyše. V porovnaní s dehydrovaným jedlom má ale jednu výhodu - k jeho príprave nepotrebujete vodu. Sterilizované jedlo ju už obsahuje. Práve z tohto dôvodu je balenie výrazne ťažšie. Pokiaľ ale viete, že budete mať prístup k pitnej vode, dehydrované jedlo nad tým sterilizovaným vyhráva hlavne vďaka nízkej hmotnosti. Ak budete na cestách, pravdepodobne so sebou nejakou vodu budete mať tak ako tak, takže zabijete dve muchy jednou ranou.

Sterilizované jedlo možno konzumovať ihneď

Sterilizované jedlo je pripravené na okamžitú konzumáciu, takže sa vyhnete ohrievaniu vody, ktoré v krízových podmienkach stojí drahocenný čas a zakladanie ohňa alebo variča môže upútať nechcenú pozornosť. Ak hľadáte skladné jedlo, ktoré vás spoľahlivo zasýti, môžeme odporučiť obidve varianty. Nevýhodou dehydrovanej stravy je dlhšia doba prípravy spojená s ohrevom vody, v prípade núdze ale nie je problém zjesť obsah sáčku tiež za studena, každopádne teplému jedlu sa nič nevyrovná.

Miesto v batohu rozhoduje

V prípade, kedy potrebujete zbaliť väčšie množstvo jedla na viacdenný pobyt mimo civilizáciu, hrá zásadnú úlohu práve nízka hmotnosť, ktorej sa v prípade dehydrované stravy nič nevyrovná. Ak máte viac miesta v batohu a nedesíte sa ďalšej záťaže naviac, môžete vyskúšať tiež sterilizované jedlo, ktoré sa síce prednesie, ale zato ho možno konzumovať okamžite alebo ho rýchlo ohrejete pomocou samoohrevných kapsúl. Možností je veľa, takže odporúčame vyskúšať všetky varianty a zistiť, ktorá vám osobne vyhovuje najviac.

Odporúčané produkty
Autor článku
David Lekeš
David sa rád túla a skúma taje českej krajiny. Zaujíma sa o Bushcraft, survival a nedá dopustiť na chvíle strávené v prírode. Vo voľných chvíľach sa venuje airsoftu, hre na gitaru a históriu českého trampingu. Pre magazín vytvára články o všetkom, čo sa týka outdooru a pobytu v prírode.
Prejsť do magazínu
Obsah článku

Páči sa Vám článok?