Sortiment

Akútna otrava jedlom - príčiny, príznaky, liečba

17. 11. 2021 | Rady a tipy | Barbora Štěpánková | Doba čítanie: 7 minút
Nájdené v magazíne (0)
Nájdené v slovníku pojmov (0)
Bohužiaľ, na zadané hľadanie sme nič nenašli.

Kontaminované jedlo baktériami alebo vírusmi, nesprávna úprava jedla a otrava jedlom je na svete. Ako ju spoznáte? Prečo k nej dôjde? Ako sa dá otrava jedlom liečiť a aká je prevencia?

Jednou z najčastejších otráv je akútna otrava jedlom. Postihnúť môže akúkoľvek vekovú skupinu, bez ohľadu na vek človeka. Najbežnejšou príčinou akútnej otravy jedlom sú baktérie, ktoré sa nachádzajú v potravinách. Častejšie k otrave jedlom dochádza po konzumácii mäsa infikovaného niektorou z baktérií, ktoré nebolo riadne tepelne upravené, alebo sa pri práci s potravinou nedodržiavajú prísne hygienické postupy. Napríklad letné grilovačky sú doslova časovanou bombou, pri ktorých bývajú pokrmy a mäsa nedostatočne tepelne pripravené. Baktérie, ako sú napríklad Campylobacter, sú u nej najčastejšie nachádzané u hydinového mäsa alebo patogénnej E. coli či Salmonella, spôsobujú množstvo zdravotných ťažkostí, ak kontaminujú potravu. K čomu dôjde, ak zjeme zle upravené jedlo?

Klobásový jed

Na zabíjačkách dominuje najsilnejší z prírodných jedov, ktorý ste tiež mohli už niekedy zaregistrovať pod ľudovým pojmom klobásový jed, čiže botulotoxín. Pri otrave botulotoxínom vzniká jedna z najhorších otráv jedlom na svete, ktorá sa tiež inak nazýva botulizmus. Jed, ktorý môžeme nájsť napríklad pri zle uskladnených potravinách, alebo ho môžete zjesť v domácej klobáse zo zabíjačky. Botulotoxín je proteín, ktorý sa radí medzi neurotoxíny. Produkujú ho baktérie Clostridium botulinum, a práve tie sa nachádzajú v črevách zvierat. Teraz už je asi jasné, prečo sa mu hovorí aj klobásový jed. Pozrieť botulotoxín totiž môžete pokojne v domácej klobáse, na ktorú bolo použité jedovaté črievko. Botulotoxín sa však nemusí nachádzať iba v zažívacom trakte zvierat. Naraziť naň môžete aj v pôde. Takže pozor na neumytú zeleninu a ovocie! Botulotoxín je považovaný za najjedovatejší prírodný jed a po jeho požití človeka dokáže doslova paralyzovať a upútať na lôžko aj na niekoľko mesiacov, dokonca môže aj usmrtiť!

Na vine nemusia byť iba baktérie

Ďalšími častými otravami jedlom sú otravy jedovatými hubami. Pozor na to, čo v lese zbierate. Nie každá huba je totiž požívateľná, hoci sa tak môže na prvý pohľad zdať. Vedeli ste, že aj fazule dokážu byť jedovaté, ak ich pozeráte surové? Obsahujú totiž jedovaté lektíny, ktoré sa ničia iba dostatočnou tepelnou úpravou. Zelené zemiaky naozaj nejedzte! Majú v zložení solanín, ktorý dokáže aj zdravého jedinca pekne potrápiť. Rovnako zelené paradajky nie sú vhodné na konzumáciu. Glykoalkaloidy, ktoré sa v nich vyskytujú, spôsobujú bolesti hlavy alebo žalúdočnú neurózu.

Príznaky akútnej otravy jedlom

Ak zjete otrávené jedlo, príznaky sa môžu vyskytnúť v priebehu pár hodín, v niektorých prípadoch dokonca aj niekoľkých dní! Hlavnými príznakmi sú:

  • pocity na zvracanie
  • samotné zvracanie
  • hnačky, ktoré môžu obsahovať krv a hlien
  • kŕče v žalúdku
  • slabosť
  • nechutenstvo
  • zvýšená teplota alebo horúčka
  • zimnica
  • bolesti svalov

Prvá pomoc?

Pokiaľ nejde vyložene o spomínané otravy botulotoxínom alebo tiež extrémne jedovatými hubami, pri ktorých je potrebné bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc, tak sa väčšina otráv jedlom dá vyriešiť celkom dobre doma. Na prvom mieste je hydratácia! Pri hnačkách a úpornom zvracaní totiž dochádza k obrovským stratám vody z ľudského organizmu a je potrebné tekutiny doplniť. Skvelé sú nápoje s dostatkom minerálnych látok aj iónové nápoje. Nezabudnite hlavne odpočívať, pretože telo je pri otrave v maximálnej záťaži. Snaží sa totiž vysporiadať s jedmi a cudzími patogénmi, na ktoré nie je zvyknuté. Jedzte diétne jedlá. V prvých dňoch sú dôležité hlavne tekutiny. Ale akonáhle budete schopní zjesť potravu, určite sa vyhnite v začiatku mastným a koreneným jedlám. Perfektná je v tomto prípade nenáročná strava pre tráviacu sústavu. Napríklad ryža, zemiaky aj mrkva, banán aj jablká, samotné pečivo a ak zvládnete mäso, tak iba dostatočne povarené iba vo vode.

Odporúčané produkty

Dodržujte pravidlá

Ako jediná účinná prevencia pred otravou jedlom je dostatočná tepelná úprava jedál. V prípade mäsa je potrebné dodržiavanie prísnej hygieny. Na mäso vždy používajte samostatnú prípravnú plochu aj nože, kde nebudete pripravovať žiadne iné potraviny, ktoré sa konzumujú za surového stavu. Pri práci si poriadne umývajte ruky a plochu dezinfikujte. Tepelná úprava je základ! Väčšina baktérií neodolá vyššej teplote nad 60 °C. Pozor, niekedy sú mylné domnienky, že mrazené potraviny sú zároveň zbavené baktérií. Je to omyl! Zmrazením infikovaného jedla iba pozastavíte množenie baktérií. Nie sa baktérií nezbavíte. Ovocie aj zeleninu dobre očistite a umyte, než sa dáte do jedla! Čo sa týka potravín, ktoré vo svojom surovom stave obsahujú jedovaté látky, je u nich potrebný dostatočný čas varenia. Napríklad u fazule vopred namočených by mala byť doba varenia aspoň 15 minút. Fazuľu by ste tiež nemali variť v rovnakej vode, v ktorej boli namočené. Ak sa vydáte na huby a nie ste si niektorými kúskami istí, nechajte si huby skontrolovať od skúsených zberačov. Môžete tiež použiť atlas húb.

Ako dostať telo po otrave jedlom späť do kondície?

Aj keď sa to nemusí na prvý pohľad zdať, zažívací trakt, ktorý bol napadnutý baktériami, dostane skutočnú záťaž. Po odznení akútnych príznakov otravy je dobré dať žalúdok aj črevá opäť do poriadku. Počas diétnych opatrení pri problémoch je dobré sa celkovo mliečnym výrobkom vyhnúť. Avšak keď sú búrlivé reakcie organizmu preč, zaraďte späť do svojej stravy predovšetkým kyslé mliečne výrobky. Obsahujú totiž živé kultúry, ktoré obnovujú črevnú mikroflóru. A verte, že je to po akútnej otrave potrebné. Uzdraviť svoje črevá môžete aj kvalitnými probiotikami, ktoré zoženiete v každej lekárni. Nie sú na predpis a môžete si ich zakúpiť ako voľnopredajné doplnky stravy. Probiotiká pomôžu naštartovať späť váš imunitný systém!

Ponaučenie

Ten, kto si poriadnou akútnou otravou jedlom už prešiel, je nadosmrti ponaučený. Každý organizmus reaguje na patogény aj jedy inak. Niekto znáša otravu lepšie, niekto horšie. Jedno je isté, je lepšie tomuto nešváru radšej rovno predchádzať. Keď už k tomu náhodou dôjde, nepanikárte. Väčšina otráv jedlom nakoniec má dobré prognózy.

Odporúčané produkty
Autor článku
Barbora Štěpánková
Bára miluje cestovanie a kempovanie. Cestuje starým obytným veteránom, a ak má voliť medzi kempom a prírodou, divočina je pre ňu jasnou voľbou. Vo svojom voľne sa tiež venuje rybárčenie a turistike.
Prejsť do magazínu
Obsah článku

Páči sa Vám článok?