Sortiment
Košík0
Registrovať / Prihlásiť
SK
0
Košík
0 Kč
Tovar bol pridaný do košíku

Jerky - sušené mäso

Pojem "Jerky" alebo "Sušené mäso" zastupuje produkt tvorený chudým mäsom, ktoré bolo zbavené tuku, nasekané na prúžky a potom usušené v rámci zabráneniu pokazenia. Normálne sa pridáva ešte aj soľ, aby tu nerástli baktérie. Viac

Doprava zdarma od 200€
97% tovaru skladom
Garancia vrátenia peňazí
Kamenná predajňa

Jerky - sušené mäso

Pojem „Jerky“ alebo „Sušené mäso" zastupuje produkt tvorený chudým mäsom, ktoré bolo zbavené tuku (tuk totiž samovoľne nevyschne a kazia sa ako prvý - to ale len u tradičných metód, moderné vákuové metódy to zvedú s prehľadom), nasekané na prúžky a a potom ešte usušené v rámci zabráneniu jeho skazení. Normálne sa pridáva ešte soľ, aby sa tu nerozšírila baktérie ešte pred tým, než je proces dokončený.

Vlastné slovo "Jerky" pochádza z kečuánčiny, kde konkrétne slovo "ch'arki" znamená "sušené, nasolené mäso". K produkcii sušeného mäsa toho naozaj netreba nijako moc: akákoľvek základná sušiaca metóda a štipka soli (morská voda) a je to.

Moderné sušené mäso sa zvyčajne vyrába tým štýlom, že sa ešte marinuje v nejakej zmesi korenia, čo mu neskôr dodá "šmak" (cukor, chilli, ...) a potom sa vysuší, dehydruje alebo vyúdi za pomoci dymu s nízkou teplotou (cca 70°C). Niektorí výrobcovia ešte mäso jemne pomelú, pridajú korenie a potom až z tejto hmoty urobia akoby ploché pásky.

Ako dlho sušené mäso vydrží?

Klasické sušené mäso vydrží mesiace bez toho, aby bolo nutné ho nejako extra držať v mraze alebo akokoľvek ďalej špeciálne chrániť.

Sušené mäso je kedykoľvek a kdekoľvek rýchlo k dispozícii bez akejkoľvek prípravy, ale dá sa samozrejme aj ďalej použiť v kuchyni podľa potrieb konkrétnej akcie (zahustenie príliš riedke polievky), prípadne kuchárskych experimentov ("Nie sú tie rezance samy o sebe málo?").

Z čoho všetkého sa moderné sušené mäso robí?

Človek dnes obvykle používa svoje najdostupnejšie hospodárske zviera (hovädzie, bravčové...), ale často sa používajú aj všelijaká iná v rámci experimentov (ryby, klokany, krokodíly...).

Aké má Jerky / Sušené mäso výživové prínosy a negatíva?

Typická 30 gramová porcia čerstvého sušeného mäsa obsahuje asi tak 10-15% proteínov, 1 gram tuku, 0-3 gramy cukrov, ale sú tu aj sušené mäsa, ktoré mávajú aj napriek 65% proteínov.

Sušené mäso obsahuje tiež prakticky len proteíny a keby ste nejedli naozaj nič iného pár týždňov +/-, skončíte s Proteínovou otravou, čo býva spôsobené prílišným nedostatkom tukov v jedle. Zďaleka najlepšie je urobiť si vtedy namiesto sušeného mäsa radšej niečo ako je pemmican (50% tuku + cukry a vitamíny z bobúľ typu čučoriedky).

Keďže je štandardným nástrojom pre prakticky všetky Jerky - recepty soľ, práve obsah sodíka tu môže byť problém (30 gramov sušeného mäsa máva okolo 600 mg sodíka a to je 30% maximálnej odporúčanej dávky, ktorú sa neodporúča prekračovať). Už tak má moderný človek prebytok soli z iných jedál cez deň: polievky, guláše, sladkosti, zákusky, torty, ... do toho všetkého je dnes sypaná soľ, aby vec ľuďom viac chutila (soľ je pre ľudský jazyk + mozog veľmi chutná záležitosť) a na to výrobcovia / predajcovia jedál dnes dosť hreší, pretože ľudia majú tendenciu kupovať práve to, čo je viac slané = viac chutné. A potom sa čudujú, že majú vysoký krvný tlak atď.