Hotové jedlá sú dnes veľmi obľúbenou formou prípravy a prenosu pokrmov všetkých typov, pretože sú už pripravené/upečené/usmažené/usušené niekým iným a na nás zostane len ich konzumácia. Aj v tomto prípade ale platí, že si ho viac užijete, keď bude teplé.
Ako sa dá s hotovým jedlom kreatívne v kuchyni naložiť?
Poprvé, jedno sa dá použiť v rámci iného. Trebárs úplne vynikajúca voľba je do inak chudé polievky z niečoho nakrájať pár kúskov sušeného mäsa. A človek razom nebude mať pocit, že do seba leje len prázdnu vodu a získa k tomu navyše aj nejaké tie ďalšie živiny (proteíny, tuky, vitamíny, …).
Aké má hotové jedlo výhody a nevýhody?
Jednoznačnou najväčšou výhodou tohto typu jedál je ich rýchlosť prípravy: za pár sekúnd ho môžete jesť (hneď po odstránení obalu) a za pár minút môže byť na jedenie ako už teplé. Kým by ste nazbierali niekde v lese jeho alternatívu, strávili by ste tým 2/3 času toho dňa. A tiež ide o jeho vytrvalosť - dobré a kvalitné jedlo môžete mať v batohu mesiace a roky, ako zálohu pre strýka Príhodu.
Solídnou nevýhodou potom zostáva vysoká cena - keď totiž podobné jedlo rozložíte na súčet jeho častí, je vždy poriadne drahšie ako práve tie. A problémom môže byť aj to, že vám nemusí sedieť jeho chuť. O tej totiž netušíte, kým jedlo niekde neotvoríte (neplatí za onej konštelácie, že ho nepoznáte prirodzene…). Niekto môže byť aj alergik na nejaký typ korenia tu. A je tu aj dnes častý hriech výrobcov podobných vecí – zbytočne veľký obsah soli a glutamátu („sójový/bielkovinový hydrolyzát“ alebo „kvasnicový extrakt“ je presne to isté).
Ako mi hotové jedlá môžu pomôcť od hladu aj v prípade ohrozenia života?
Hotové jedlá síce bývajú určené na priamu konzumáciu, to ale iste neznamená, že by ste si ich nemohli ohriať na variči liehovom/plynovom. To jednak človeku zvýši morálku (je vedecky dokázané, že aj vojaci fungujú rádovo inak, keď majú aspoň jedno teplé jedlo denne). V niektorých prípadoch akútneho premrznutia je to holá potreba do seba dostať rýchlo a čo najviac horúce jedlo.