Sortiment
Košík0
Registrovať / Prihlásiť
SK
0
Košík
0 Kč
Tovar bol pridaný do košíku

Čaje

Čaj je nápoj pripravený máčaním listov čajovníka (alebo inej časti kríkov, bylín a stromov) v horúcej vode, často sa berie vo svete aj ako sociálny zážitok alebo len ako zdravá forma pitia (nesladený zelený čaj sa dá piť stále). Viac

Zobrazit filtr produktů:
Cena
Značka
Hmotnosť (kg)
kg
kg
označenie
1
Doprava zdarma od 200€
97% tovaru skladom
Garancia vrátenia peňazí
Kamenná predajňa

Čaje

Názov a vôbec aj slovo "Čaj" pochádza z čínskeho dialektu (mandarínského a kantonského). Inak ide o nápoj pripravovaný lúhovaním listov čajovníka v horúcej vode a nezriedka podávaný aj ako sociálny prostriedok alebo ako zdravá forma pitia (nesladený zelený čaj sa dá piť celý deň namiesto presladených sýtených vôd).

Z čoho všetkého si môžem uvariť čaj?

Aj keď dnes vie aj to najmenšie dieťa, že sa čaj varí z čajovníka a len sa s ním zaleje voda, príprava čajov zelených a bylinkových je často nejako špecifická, ak z neho máte dostať skutočne len to najlepšie - stačí, aby ste sa u zeleného čaju pomýlili o pár stupňov a razom je neznesiteľne horký.

V prírode sa dá zohnať všeličo ďalšieho a pre čaju vhodného: máme tu šípky (vynikajúci zdroj vitamínu C po celý rok), Bez / kozičky, rakytník, brezu, žihľavu, lipu, ... To ale len v sezóne, rovnako ako väčšina stromov, rastlín a bylín u nás), našťastie tu máme ale aj ihličnany (smrek, jedli aj borovicu spozná každý a opäť - nasekanie ihličie na jemno zaistí skvelý osviežujúci a zdravý čaj). Čaje z kôry sa dajú uvariť tiež kedykoľvek (dubová, vŕbová, ...).

Aký čaj je najzdravší a aké sú ich zdravotné vplyvy?

Je to smutné, ale aktuálne je v ČR pomerne neveselá situácia: platia totiž tieto zákony a predpisy pre uvádzanie čaju do obehu v ČR. Rieši to dnes zákon č. 110/1997 Zb. v znení neskorších predpisov. Všeobecné označovanie zase obsahuje a rieši vyhláška č. 113/2005 Zb. a podrobnejšie pravidlá pre čaj sú uvedené vo vyhláške č. 330/1997 Zb. v znení neskorších predpisov.

Problém je, že rovnako ako u iných vopred spracovaných jedál, je človek často okradnutý na zážitku. Výrobca môže čaj nazvať "ovocný" aj vtedy, keď je tam skutočného cudzieho ovocia minimum. Najviac je tam lacných zložiek (jablká, šípky, ...), potom pár percent originálneho produktu a všetko je aróma, aby to nejako chutilo (Malinový čaj má u nás bežne 1% malín!). Ak teda len trochu môžete, vyrazte si natrhať vlastné!

Pozitívny vplyv (hlavne zeleného) čaju na ľudské zdravie je dlho známy a dokázaný. Všimli si to už v histórii: podporuje srdce, lieči opicu, je to stimulant, tíši smäd, napráva trávenie, pomáha na nervy, podporuje močový systém a mozgovú činnosť, ... Zelený čaj má však aj rad účinkov, ktoré ešte nie sú preukázané ale: má pomáhať na Alzheimera, Parkinsona, chrániť pred rakovinou, lieči sklerózu, zabraňuje šíreniu voľných radikálov (oxidačné procesy), podporuje spaľovanie tukov (5 šálkov denne = ďalších 70-80 kalórií).

V Japonsku na to tému prebehla štúdie a bolo zistené, že pijani zeleného čaju mali o 16% menšie riziko predčasného úmrtia a o 26% menšie riziko srdcových chorôb. Paradoxné je aj to, že v Ázii fajčí ľudia často, ale skoro tam nie sú srdcové choroby. Má sa za to, že práve vďaka zelenému čaju (vypijú ho tu najmenej 1,2 litra denne).

Aké typy čajov tu dnes máme na trhu?

Čaje sa rozdeľujú podľa typu spracovania do štyroch skupín:

  • Čaje biele - pestujú sa v tieni, aby sa obmedzil obsah chlorofylu.
  • Čaje zelené - oxidácia je u nich minimálna.
  • Čaje polozelené - prechádzajú oxidáciou a musia sa zbierať v optimálnom okamihu.
  • Čaje čierne - lístky sa naruší a oxidujú dlho vo vlhku. Čierneho by sa malo piť len niekoľko hrnčekov denne (štyri maximálne!).