📢 Posúvame sa ďalej: Top–ArmyShop mení meno na Rigad! Chcem si prečítať viac

Malé zamyslenie nad vyvážením noža a ďalších rezacích nástrojov

2. dubna 2019Rady a tipyHájek PetrČas čítania 3 minútyPrečítané: 2889x

Aby sme boli úplne informačne korektný, tak na problematiku vyváženie noža sa dá nazerať z dvoch pohľadov: najprv tu máme pohľad amatérsky, užívateľský a tiež aj pohľad profesionálny, teda ľudí, ktorí sa výrobe a kovaniu nožov venujú na účel svojej obživy. My sa dnes budeme ako survivalový a nie metalurgický magazín zaoberať práve a výhradne hľadiskom prvým.

Vyváženie noža

 Moderným survivalovým nožom rozumie každý trochu niečo iné, väčšine sa ale asi vybaví nejaký podobný záložný menší zatvárací. Keď o ňom viete, že je skutočne vždy k dispozícii (v lekárničke napríklad), môže pomôcť, keď naozaj príde na vec, mierou skutočne nečakanou.

Pojmom „vyváženie noža" dnes budeme myslieť v prvom rade pochopiteľne všetko, čo sa týka nožov, avšak nielen tých, ale aj všelijakých survivalových mačiet, zatvárakov, multi-toolov a podobných hračiek.

Rad moderných nožov na vyváženosť hreší z prostého dôvodu ponúknutia neuveriteľnej variability funkcií - to sú všelijaké tie populárne moderné multi-tooly, zatváracie nože a nože švajčiarskeho otváracieho typu s desiatkami funkcií. Tu býva často práve kvalita úchopu a vyváženosť na druhej koľaji a jasne je daná prednosť bohatosti funkcie.

Má cenu vyváženosť noža vôbec riešiť?

Skutočne absolútne nevyhnutný je dobre vyvážený nôž jedine vtedy, ak sa chcete venovať vrhaniu nožov v akejkoľvek forme - vrhať drahým značkovým zatvárakom nie je dobrý nápad, švajciarakom tým menej a ani nejaký starý Bowiák si to rozhodne nezaslúži!

Vyváženie noža

 Čo sa týka hádzania nožov, tak to je na každý pád nesmierne zábavná činnosť, len ale dbajte na to, aby ste ju informovali výlučne sa špeciály na to určenými, inak je to o prsty/zničíte nôž!

Zase je faktom, že pri výberu dlhšej mačety nie je zlé si ju skúsiť naživo a zistiť tak, ako sa vám s ňou bude priamo v ruke operovať. Nie je iste vo vašom záujme, aby mačeta išla "príliš dopredu" rovnako ako aby ste cítili, že sa jej z "vašej ruky akosi nechce". Skrátka, z mačety by ste mali mať dobrý pocit, keď s ňou párkrát máchnete a seknete, určite by ste z nej naopak ale nemali mať v žiadnom prípade pocit, ako by ste sekali sekerou.

Vyváženosť pracovných nožov cenu príliš riešiť nemá, pretože treba u nožov na rozrezávanie plastových obalov a páskov ide o len prakticky neviditeľné ostrie zasadené do plastového obalu, nehovoriac o tom, že sa štandardne jedná o nožíky veľkosti bežnej ceruzky. S pracovnými nožmi väčšina ľudí jednoducho pracuje a príliš nerieši, či sa s nimi dajú vykonávať všelijaké "frajerinky“.

Ako ľudstvo ale už dávno poznalo, na väčšine bežných pracovných miest a pozícií sa bežne nožov využíva k tomu, k čomu sú navrhnuté a určené - totiž k rezaniu! Trebárs taký moderný profesionálny kuchár väčšinou ocení dobrý a nekĺzavý úchop skôr než možnosť nosiť taký kinžál bezpečne v podpažnom puzdre.

Vyváženie noža

 Dnes by sme snáď už nenašli žiadnych pracovných pozícií, kde sa v aspoň určitej drobnej miere nevyužíva nejakého typu ostria - máme tu kancelárske otvárače listov, strúhadlá ceruziek, rezátka cigár, spracovateľov dreva aj železa, ...

Ak sa vám nesmierne páči nejaký kus železa, ale nie ste moc nadšení z jeho vyváženosti, potom veľmi dobre posúďte, či by mu neprospelo pridať niekam na telo trochu váhy, či inde jej zas odobrať (teraz nemáme na mysli metódu "pár brokov omotaných izolepou", ale skôr niečo ako "viac omotávky na rukoväť", poprípade "vybrúsenie stredu ostria v rámci jeho odľahčenia a stenčenia"- tu už ale musíte veľmi, veľmi dobre vedieť, čo robíte a vyznať sa dobre v konštrukcii aj materiáloch nožov, inak skončíte bez noža...).

Štítky Nože

Čitateľov ďalej zaujíma